Hyppää sisältöön
Media

Verkkokaupan kuluttajansuoja muuttuu ensi kesänä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2013 12.48
Tiedote -

Erityisesti koti- ja etämyyntiä koskevilla kuluttajansuojasääntelyn muutoksilla pannaan täytäntöön kuluttajan oikeuksia koskeva EU-direktiivi. Sääntelyn yhtenäistämisen EU-alueella arvioidaan helpottavan varsinkin rajat ylittävää verkkokauppaa. Tasavallan presidentti vahvisti uudistuksen tänään 30. joulukuuta. Muutokset tulevat voimaan 13. kesäkuuta 2014.

Merkittävimmät muutokset koskevat kuluttajan peruuttamisoikeutta sekä elinkeinonharjoittajan tiedonantovelvoitteita.

Kuluttajan oikeus peruuttaa koti- ja etämyyntisopimus laajenee nykyisestä. Kuluttajalla on muun muassa oikeus peruuttaa tilaus 14 päivän kuluessa silloinkin, kun palvelusuoritus on jo aloitettu hänen suostumuksellaan, mutta sitä ei ole vielä saatettu loppuun. Tällöin kuluttajan tulee kuitenkin korvata jo tehty suoritus.

Uutta on myös se, että kuluttajan on jatkossa aina erikseen ilmoitettava peruuttamisesta, kun nykyisin pelkkä tavaran palauttaminen katsotaan peruuttamisilmoitukseksi. Ilmoittamista helpottaa se, että elinkeinonharjoittajan tulee antaa kuluttajalle peruutuslomake.

Kuluttajan on jatkossa yleensä vastattava tavaroiden palauttamiskuluista, ellei myyjä ole sitoutunut vastaamaan niistä tai jättänyt ilmoittamatta kuluttajalle, että tämän on vastattava niistä. Oletettavaa on, että osa elinkeinonharjoittajista sitoutuu jatkossakin vastaamaan palautuskuluista, sillä muuten kuluttajien kynnys tehdä ostoksia verkkokaupassa saattaa nousta.

Uudistuksen myötä elinkeinonharjoittaja saa käyttää tekemäänsä sopimusta koskevassa puhelinpalvelussa vain sellaisia numeroita, joista kuluttajalta perittävä puhelinmaksu on enintään kuluttajan liittymäsopimuksen mukainen hinta tai ns. laskennallinen perushinta. Viestintävirasto tulee laskemaan ja julkaisemaan laskennallisen perushinnan vuosittain. Näin kuluttaja ei jatkossa enää joudu maksamaan esimerkiksi reklamaatiosta peruspuhelumaksua huomattavasti kalliimpaa hintaa. Rajoitusta sovelletaan kaikkiin kulutushyödykesopimuksiin, lukuun ottamatta rahoituspalveluja eli esimerkiksi luotto- ja vakuutussopimuksia.

Verkko-ostamisen yhteydessä edellytetään jatkossa, että tilauspainikkeessa mainitaan nimenomaisesti maksuvelvollisuudesta.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Sofia Rajamäki, puh. 02951 50554, [email protected]

Sivun alkuun