Rikoshyötyyn liittyvien täytäntöönpanotoimenpiteiden tehostaminen lainvoimaisen rikostuomion jälkeen - erityisesti kansainvälisissä asioissa

OM031:00/2017 Kehittäminen

4.7 Rikoshyötyyn liittyvien täytäntöönpanotoimenpiteiden tehostaminen lainvoimaisen rikostuomion jälkeen - erityisesti kansainvälisissä asioissa Hankkeen kuvaus Rikosprosessin toimintaketjun on oltava tehokas esitutkinnasta aina lainvoimaisen rikostuomion täytäntöönpanoon saakka myös kansainvälistyvässä toimintaympäristössä. Uudenlaiset kansainväliset sähköiset palvelut ovat entistä helpommin asiakkaiden saatavilla. Mahdollisuudet kerryttää tai siirtää rikoshyötyä ulkomaille nopeasti ja helposti ovat lisääntyneet. Rikoshyödyn jäljittämistä ja poisottamista on pyritty tehostamaan erityisesti esitutkinta- ja syyteharkintavaiheessa. Toimintoja tulisi tarkastella myös lainvoimaisen rikostuomion jälkeen. Nykyisin millään taholla ei ole keskitettyä koordinointivastuuta kansainvälisistä toimenpiteistä. Oikeusrekisterikeskus on toimivaltainen täytäntöönpanoviranomainen Suomessa EU-konfiskaatiopuitepäätökseen perustuvassa yhteistyössä ja Pohjoismaisen yhteistoimintalain mukaisissa tilanteissa. ...

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero OM031:00/2017

Asianumerot OM 1/630/2017, VN/628/2018

Asettaja oikeusministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.3.2017 – 28.2.2019

Asettamispäivä 1.3.2017

Yhteyshenkilö
Lauri Rautio, erityisasiantuntija
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Oikeusministeriö on 28.2.2017 asettanut työryhmän harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelmaan vuosille 2016-2020 sisältyvän hankkeen 4.7 tavoitteiden toteuttamista varten. Työryhmän toimikausi on 1.3.2017 - 31.12.2018.

Tiivistelmä

4.7 Rikoshyötyyn liittyvien täytäntöönpanotoimenpiteiden tehostaminen lainvoimaisen rikostuomion jälkeen - erityisesti kansainvälisissä asioissa Hankkeen kuvaus Rikosprosessin toimintaketjun on oltava tehokas esitutkinnasta aina lainvoimaisen rikostuomion täytäntöönpanoon saakka myös kansainvälistyvässä toimintaympäristössä. Uudenlaiset kansainväliset sähköiset palvelut ovat entistä helpommin asiakkaiden saatavilla. Mahdollisuudet kerryttää tai siirtää rikoshyötyä ulkomaille nopeasti ja helposti ovat lisääntyneet. Rikoshyödyn jäljittämistä ja poisottamista on pyritty tehostamaan erityisesti esitutkinta- ja syyteharkintavaiheessa. Toimintoja tulisi tarkastella myös lainvoimaisen rikostuomion jälkeen. Nykyisin millään taholla ei ole keskitettyä koordinointivastuuta kansainvälisistä toimenpiteistä. Oikeusrekisterikeskus on toimivaltainen täytäntöönpanoviranomainen Suomessa EU-konfiskaatiopuitepäätökseen perustuvassa yhteistyössä ja Pohjoismaisen yhteistoimintalain mukaisissa tilanteissa. Oikeusministeriön kansainvälisen oikeudenhoidon yksikkö on toimivaltainen välittämään menettämisseuraamuksen täytäntöönpanoa koskevan oikeusapupyynnön eräissä kansainvälisissä tapauksissa. Ulosottoviranomainen on lähtökohtaisesti toimivaltainen vain Suomessa. Toimenpiteeksi esitetään poikkihallinnollista työryhmää, joka tekee selvityksen rikoshyötyyn liittyvien toimenpiteiden tehostamiseksi lainvoimaisen rikostuomion jälkeen - erityisesti kansainvälisissä asioissa. Työryhmässä selvitetään mahdollisuudet tehostaa täytäntöönpanotoimien koordinointia ja keskittämistä. Keskeisiä tarkasteltavia teemoja ovat muun muassa tuomioihin liittyvän tiedonkulun varmistaminen, kansainväliset tiedonhankintamahdollisuudet sekä menettämisseuraamusten täytäntöönpanoon ulkomailla liittyvät kysymykset. Tarkoituksena on varmistaa muun muassa se, että rikosprosessiketjun alkupuolella esitutkintavaiheessa tehdyt turvaamistoimenpiteet pannaan täytäntöön lainvoimaisen tuomion jälkeen tehokkaasti siten, että samalla varmistetaan mahdollisuus menetettäväksi tuomittujen varojen palauttamiseen Suomeen. Keinovalikoiman läpikäymisen lisäksi prosessiketjun tarkastelu mahdollistaa ongelmien havaitsemisen.

Lähtökohdat

Valtioneuvosto antoi 28.4.2016 periaatepäätöksen kansalliseksi harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategiaksi vuosille 2016-2020. Periaatepäätöksessä todetaan strategian toteutumisen edellytykseksi, että talousrikostorjunnan johtoryhmä laatii erillisen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelman. Toimenpideohjelmassa on 20 hanketta, jotka on jaoteltu strategian kärkihankkeiden mukaisesti. Toimenpideohjelmaan on valittu kansallisen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategian tavoitteiden kannalta keskeisimmät, vaikutuksiltaan merkittävimmät toimenpiteet. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksen mukaisesti toimenpiteitä suunniteltaessa on lähtökohtana ollut toimiminen nykyisten viranomaisresurssien puitteissa.