Evenemang och åtgärder

Låt oss tala tillsammans för att göra Finland bättre! Lyssna. Begrunda. Diskutera. I Finland 100 år-diskussionsserien talas det om företagande, tillväxt, framgång och de ungas delaktighet.

Informationskampanj

Det ordnas en informationskampanj som består av en bloggserie och en pamflett om demokratins nuläge, framtida utmaningar och alternativ till lösningar. Blogginläggen publiceras under hösten 2017 i justitieministeriets temablogg om Finland 100 år. Pamfletten publiceras i november 2017 vid riksdagens interaktiva frågetimme. Under hösten genomförs också en kampanj som riktar sig till unga i sociala medier.

Bekanta dig med Finland 100 år-blogg (på finska)

Lokala demokratievenemang

Lokala demokratievenemang ordnas under hösten 2017 på fem orter på olika håll i Finland. Syftet med evenemangen är att skapa en dialogbaserad diskussion mellan beslutsfattarna, medborgarna och andra aktörer. Temana för diskussionerna varierar beroende på orten. Tidpunkterna och programmet för evenemangen publiceras på denna sida i september.

Framtidens frågetimme

I november 2017 ordnas det framtidens frågetimme i riksdagen. Då har medborgarna och frivilligorganisationer i stället för riksdagsledamöter möjlighet att ställa frågor till regeringen och diskutera med ministrarna. Frågetimmen kan följas även som webbsändning.

Läs mer om Framtidens frågetimme

Ett koncept för konstruktiv diskussion

Evenemangen som ordnas under projektet fungerar som en testplattform för en konstruktiv samhällelig debatt och likvärdiga möten mellan medborgare och beslutsfattare. Utifrån försöken som görs i projektet skapar Sitra och utvecklingsgruppen Rondpaus modeller för hur  dialogbaserade diskussioner kan genomföras i praktiken.

Läs mer om Sitras Rondpaus-projekt

Vad kan Österbotten erbjuda för att främja företagande?

Ett seminarium om ökad dialog mellan företagare och beslutsfattare

Nätsändningen från Jakobstad den 23 okotber 2017 kl. 13.15

 

youtube

?wmode=transparent" frameborder="0" allowfullscreen>