Hoppa till innehåll
Media

Hisskalkylatorn gör det lättare att beräkna kostnadsfördelningen vid installation av hiss i efterhand

justitieministeriet
Utgivningsdatum 18.9.2012 6.00
Pressmeddelande -

Justitieministeriet och miljöministeriet har öppnat en ny webbtjänst som heter hisskalkylator. På webbplatsen Korjaustieto.fi är det nu möjligt beräkna på vilket sätt kostnaderna för installation av hiss i efterhand fördelas mellan bostadsaktiebolagets aktieägare.

Tjänsten är främst avsedd för bostadsaktiebolagens disponenter, styrelseledamöter och aktieägare.

Hisskalkylatorn kan användas för att beräkna fördelningen av byggnadskostnaderna när en ny hiss installeras i ett gammalt hus med minst tre våningar eller enbart i en del av trapphusen. Kalkylatorn används inte för att beräkna fördelningen av kostnaderna för underhåll eller renovering av en hiss som redan finns i huset.

Hisskalkylatorn finns på svenska på adressen www.korjaustieto.fi/sv/hisskalkylator och på finska på adressen www.korjaustieto.fi/hissilaskuri. Korjaustieto.fi är miljöministeriets webbtjänst som innehåller av experter producerad tillförlitlig information om reparationsbyggande både för privata konsumenter och för professionella yrkesutövare. Hisskalkylatorn är en av de verktyg för fastighetsskötsel som finns på webbplatsen.

Kostnaderna för hissbyggande ska fördelas enligt våningen

Den nya lagen om bostadsaktiebolag trädde i kraft år 2010. Genom den nya lagen blev det bland annat enklare att fatta beslut om installation av hiss i efterhand. Beslut om byggande av hiss fattas genom ett majoritetsbeslut, medan en stor del av dessa beslut tidigare fattades enhälligt.

Enligt den nya lagen fördelas kostnaderna för hissinstallation i efterhand enligt grunden för vederlaget (t.ex.lägenhetens yta) och den våning där lägenheten ligger.

I samband med godkännandet av lagen förutsatte riksdagen att det skapas en webbtjänst med hjälp av vilken kostnaderna för installation av hiss i efterhand kan fördelas i husbolagen. Hisskalkylatorn kan utnyttjas även vid projekt som syftar till att utveckla byggnadsbeståndet för att möta de behov som den åldrande befolkningen ger upphov till.

Hisskalkylatorn har utarbetats av justitieministeriet och miljöministeriet i samarbete med aktörer inom branschen, såsom Fastighetsförvaltningsförbund och Finlands Fastighetsförbund. I fråga om kompatibiliteten av filöverföringen i kalkylatorn har man konsulterat de största programleverantörerna inom fastighetsförvaltningsbranschen.

Information om reformen av lagen om bostadsaktiebolag

Ytterligare upplysningar:
Om lagen om bostadsaktiebolag och innehållet i hisskalkylatorn: lagstiftningsrådet Jyrki Jauhiainen, JM, tfn 02951 50220
[email protected]
Om Korjaustieto.fi-webbtjänsten: överarkitekt Harri Hakaste, miljöministeriet, tfn 050 413 7673 8257, fö[email protected]

Anna-Maja Henriksson Krista Kiuru
Tillbaka till toppen