Hoppa till innehåll
Media

Justitieministeriets förslag till statsbudgeten för år 2013

justitieministeriet
Utgivningsdatum 8.8.2012 11.00
Pressmeddelande -

Justitieministeriet föreslår ett anslag på 878 miljoner euro för statsbudgeten 2013 för det egna förvaltningsområdets del. När de årligen växlande valutgifterna räknas bort, är nettoökningen 46 miljoner euro (5 %) jämfört med budgeten för år 2012. Av ökningen beror 21 miljoner euro på höjningar till löneanslagen med anledning av tjänstekollektivavtalet och 13 miljoner euro på dataadministrationsprojekt och ökade IT-kostnader. 4 miljoner euro beror på större utgifter för brottsskadeersättningar och 4 miljoner euro för ökade mervärdesskatteutgifter.

För övrigt innehåller justitieministeriets förslag en del mindre anslagsökningar för att genomföra rättspolitiska reformer samt en överföring på 2,3 miljoner euro från inrikesministeriets förvaltningsområde som hänför sig till rättshjälpstjänsterna för asylsökande. Förslaget innehåller utgiftsnedskärningar på drygt 14 miljoner euro i enlighet med regeringsprogrammet. Utgiftsnedskärningarna har ökat med 5 miljoner euro jämfört med nedskärningarna som redan är effektiva i statsbudgeten för år 2012.

Rättspolitiska betoningar

De genomsnittliga behandlingstiderna vid domstolarna är skäliga, men en del rättegångar drar ut på tiden för länge. Avsikten är att fortfarande fästa särskild uppmärksamhet vid att minska antalet mål som länge har varit anhängiga.

Rättegångstiderna kan förkortas genom att förnya föråldrad informationsteknik och effektivisera datatekniska stödtjänster. För åklagarväsendet och domstolarna skapas en datasystemshelhet som stödjer mål- och dokumenthanteringen samt arbetet i övrigt. Systemet planeras i ett nära samarbete med polisens datasystemprojekt, och i planeringen beaktas även samarbetsbehovet med andra myndigheter. För att genomföra projektet behövs ett tilläggsanslag på 6,4 miljoner euro år 2013. Justitieministeriet beräknar att de totala kostnaderna för projektet uppgår till 34,4 miljoner euro mellan åren 2012 och 2016.

Tillämpningsområdet för lagen om gottgörelse för dröjsmål vid rättegång utvidgas från de allmänna domstolarna till att även gälla förvaltningsdomstolarna, specialdomstolarna och besvärsnämnderna inom förvaltningen. På detta sätt blir det möjligt att ge rättsskydd till en part vid dröjsmål vid rättegång i förvaltningsärende på det sätt som Europarådets människorättskonvention förutsätter.

Rättshjälpstjänsterna för personer som söker internationellt skydd, såsom asylsökande, överförs i sin helhet till det offentliga rättshjälpssystemet. För närvarande ordnar även förläggningarna rättslig rådgivning och rättshjälpstjänster till personer som söker internationellt skydd. Ett tydligare och enhetligare tillvägagångssätt ska förbättra de sökandes rättssäkerhet. Ändringen förutsätter att 2,3 miljoner euro överförs från inrikesministeriets förvaltningsområde till justitieministeriets förvaltningsområde.

Besvär som gäller asylansökningar ska handläggas utan dröjsmål. Försöket med medling i vårdnadstvister med hjälp av ett sakkunnigbiträde fortsätts i 11 tingsrätter.

Från och med ingången av september 2013 koncentreras industri- och upphovsrättsmål från Patent- och registerstyrelsens besvärsnämnd och Helsingfors tingsrätt till marknadsdomstolen. Detta kräver ett tilläggsanslag på 0,4 miljoner euro för år 2013.

Inom utsökningsväsendet har antalet ärenden och därmed även kostnaderna ökat mer än förväntat. Därför föreslås en anslagsökning på 1 miljon euro för år 2013 för att säkerställa utsökningsväsendets effektiva verksamhet.

Utgiftsnedskärningar

I regeringens rambeslut för åren 2013-2016 ingår utgiftsnedskärningar på drygt 14 miljoner euro inom justitieministeriets förvaltningsområde för år 2013. Jämfört med 2012 har nedskärningarna ytterligare ökat med 5 miljoner. På grund av dessa anslagsnedskärningar har ett anpassningsprogram beretts inom brottspåföljdsområdet, och inom rättsväsendet kartläggs sparåtgärder samtidigt som ett rättssäkerhetsprogram i enlighet med regeringsprogrammet utarbetas.

Grundläggande rättigheter och demokrati

Justitieministeriet fortsätter att bereda revideringen av likställighetslagstiftningen. Målet är att lagstiftningen ändras så att den bättre än i nuläget motsvarar det omfattande diskrimineringsförbudet som föreskrivs i grundlagen. Syftet är också att förbättra rättsskyddet för den som utsatts för diskriminering.

Justitieministeriet har huvudansvaret för verkställandet av den nationella handlingsplanen för grundläggande och mänskliga rättigheter för åren 2012-2013 som i våras antogs av regeringen. Statsrådets språkberättelse, dvs. berättelse om tillämpningen av språklagstiftningen som upprättas vart fjärde år, lämnas till riksdagen år 2013.

I enlighet med regeringsprogrammet inleds en systematisk uppföljning av utvecklingen i fråga om demokratin och medborgarsamhället samt beredningen av den demokratipolitiska redogörelsen som lämnas till riksdagen år 2014 genom att göra en demokratibedömning. De första helheterna i medborgarnas elektroniska plattform för delaktighet kommer att tas i bruk.

Brottsbekämpning

Programmet för bekämpning av grå ekonomi fortsätts enligt regeringsprogrammet. Det har redan i rambeslutet anvisats ett anslag på 5,2 miljoner euro till domstolarna, åklagarväsendet och utsökningsväsendet. Anslaget är 0,6 miljoner euro större än år 2012. Bekämpningen av grå ekonomi hör till regeringens spetsprojekt.

Brottspåföljdsmyndighetens anstaltsbestånd och personalantal minskas enligt anpassningsplanen. Fredrikshamns fängelse läggs ner vid ingången av år 2013. Programmet för sanering av fängelserna fortsätts för att cellerna utan toalett kan tas ur bruk. I anslutning till detta föreslås en anslagsökning på 1,8 miljoner euro för Brottspåföljdsmyndighetens lokalutgifter.

Det föreslås ett anslag på 4,1 miljoner euro för att genomföra ett projekt i avsikt att utveckla ett verksamhetsstyrnings- och klientdatasystem för Brottspåföljdsmyndigheten för att effektivisera verksamheten. Projektet hänger samman med strävan efter att förbättra den övergripande hanteringen av behandlingskedjan för brottmål, och det är parallellt med de pågående projekten för att förnya ärendehanteringssystemen inom åklagarväsendet, domstolarna och polisen.

Ytterligare upplysningar:

ekonomidirektör Harri Mäkinen, tfn 02951 50524,
överdirektör Kari Kiesiläinen, tfn 02951 50138 (domstolarna), och
biträdande avdelningschef Arto Kujala, tfn 02951 50408 (verkställigheten av straff samt åklagarväsendet), e-post: [email protected]

Finansministeriets förslag till statsbudget för år 2013 finns på adressen www.vm.fi/budjetti.

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen