Hoppa till innehåll
Media

Rättshjälpsbyråer slås samman från början av åren 2013 och 2014

justitieministeriet
Utgivningsdatum 26.10.2012 6.40
Pressmeddelande -

Statliga rättshjälpsbyråer slås samman från början av åren 2013 och 2014. Justitieministeriet har utfärdat en förordning genom vilken antalet rättshjälpsbyråer minskar från nuvarande 41 till 34. Reformen innebär att 7 rättshjälpsbyråer dras in, men det kommer dock att finnas verksamhetsställen och ordnas klientmottagning även på dessa orter.

Avsikten är att de minsta rättshjälpsbyråerna slås samma med närmaste byrå. På detta sätt kan man minska byråernas sårbarhet, lätta upp deras förvaltning och öka möjligheterna att omorganisera arbetsuppgifterna. Samtidigt ska en del av namnen på rättshjälpsbyråerna förnyas så att de baserar sig på landskapsnamn, på samma sätt som hos flera andra statliga myndigheter.

Ändringarna avses träda i kraft den 1 januari 2013, med undantag av byråerna i Uleåborg och Uleåborgsnejden, vilka slås samman först vid ingången av år 2013. Kommunsammanslagningarna som träder i kraft vid ingången av år 2013 har beaktats i reformen.

Reformen gäller 13 rättshjälpsbyråer. Av dessa bildas 6 nya byråer enligt följande:

Jyväskylä, Jämsä och Äänekoski rättshjälpsbyråer slås samman till att bilda Mellersta Finlands rättshjälpsbyrå. Karleby och Vasa rättshjälpsbyråer slås samman till att bilda Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå. Lappo och Seinäjoki rättshjälpsbyråer slås samman till att bilda Södra Österbottens rättshjälpsbyrå.

Haapajärvi och Ylivieska rättshjälpsbyråer slås samman till att bilda Ylivieska rättshjälpsbyrå. Kittilä och Sodankylä rättshjälpsbyråer slås samman till att bilda Lapplands rättshjälpsbyrå. Uleåborgs och Uleåborgsnejdens rättshjälpsbyråer slås samman till att bilda Uleåborgs rättshjälpsbyrå.

De statliga rättshjälpsbyråerna svarar även för de allmänna intressebevakningstjänsterna i förmyndarverksamheten. Ändringarna påverkar också rättshjälpsbyråernas intressebevakningsområden.

Rättshjälpsbyråerna har för närvarande 173 verksamhetsställen. Antalet verksamhetsställen ändras inte. Rättshjälpsbyråerna kan ta emot klienter även på andra verksamhetsställen än de som anges i förordningen.

Ytterligare upplysningar:
regeringsrådet Merja Muilu, tfn 02951 50200

Rättshjälpsbyråernas kontaktinformation

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen