Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Antti Häkkänen: Diskussionen om sexuella trakasserier ska fokusera på förebyggande åtgärder

justitieministeriet
Utgivningsdatum 17.4.2018 13.52 | Publicerad på svenska 18.4.2018 kl. 13.49
Pressmeddelande

- Sexuella trakasserier handlar ofta om maktutövning, betonade justitieminister Antti Häkkänen i sitt tal vid seminariet #trakasserifritt som ordnades av justitieministeriet, Juristförbundet och Advokatförbundet i Helsingfors.

- När det är fråga om maktförhållanden, ska vi också tala om maktförhållanden. Den som trakasserar kan vara en äldre kollega eller en chef som också har makten att besluta om offrets, eventuellt första, arbetsförhållande fortsätter eller inte. I en sådan situation kan det vara svårt att anmäla trakasseriet.

Enligt Häkkänen har man absolut inte talat för mycket om sexuella trakasserier.

- Jag har svårt att förstå åsikter som antyder att diskussionen om trakasserier skulle ha gått för långt. Om man har tigit om fenomenet i flera årtionden, finns det nog en hel del att tala om nu när man äntligen kan föra en öppen diskussion om ämnet.  

Häkkänen anser att debatten om sexuella trakasserier ofta också på ett annat sätt har letts in på ett sidospår.

- Det talas om gränsen mellan flört och trakasseri eller hur den som blivit trakasserad t.ex. genom sin klädsel eller sitt beteende provocerat fram händelsen. Sådana kommentarer underskattar fenomenets allvar och hur allvarliga följder det kan ha för offret.

Häkkänen framhävde att diskussionen om sexuella trakasserier ska fokusera på förebyggande åtgärder och utbildning. - Det räcker inte med att lyfta fram vad som har hänt, vi måste också diskutera om vad som kommer att göras åt saken. Jag har ingen förståelse för osakligt beteende och särskilt inte för att det döljs.

En central fråga enligt Häkkänen är att offren enligt enkäten inte har anmält händelsen någonstans: - Beror detta på att man är rädd för följderna eller att anmälan inte leder till något?

- Trakasserier får inte förtigas eller tyst accepteras. På varje arbetsplats ska råda en sådan stämning att alla vågar och vill berätta om trakasserier till arbetsgivaren så att man kan ingripa i problemet, sade Häkkänen.

Förutom i strafflagen ingår ett förbud mot trakasserier både i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män och i diskrimineringslagen. Häkkänen anser att det uttryckligen handlar om attityder och arbetsklimatet. 

- Arbetsklimatet kan ändras bland annat genom att ordna diskussionsmöten om vad som avses med sexuella trakasserier och informera personalen om hur man kan anmäla trakasserier och vem som kan kontaktas i dessa frågor, konstaterade Häkkänen.

Det är viktigt att utbilda chefer om fenomenet och hur trakasserier kan tas upp både med den som blivit trakasserad och den som trakasserat, påminde ministern. 

Mer information: Lauri Koskentausta, specialmedarbetare, tfn 02951 50131

Tillbaka till toppen