Hyppää sisältöön
Media

Satavuotista Ahvenanmaan itsehallintoa juhlitaan Ahvenanmaalla ja Helsingissä 9.6.2022

oikeusministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.6.2022 12.54
Tiedote 371/2022
Kuvassa on Valtioneuvoston linna, jonka edustalla on neljä lipputankoa. Joka toisessa on Suomen ja joka toisessa on Ahvenanmaan lippu.

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää sata vuotta 9. kesäkuuta 2022. Tuolloin on kulunut päivälleen vuosisata siitä, kun Ahvenanmaan maakuntapäivät kokoontuivat ensimmäisen kerran. Ahvenanmaan itsehallintopäivää vietetään joka vuosi 9. kesäkuuta, ja satavuotismerkkivuoden kunniaksi päivää juhlistetaan maakunnan ohella tavallista suuremmin myös Helsingissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sekä Ahvenanmaa-asioista vastaava ministeri Anna-Maja Henriksson osallistuvat Ahvenanmaan merkkipäivän juhlintaan Maarianhaminassa torstaina 9. kesäkuuta. Myös Ruotsin kuningaspari kunnioittaa juhlaohjelmaa läsnäolollaan. Pääministeri Sanna Marinin osallistuminen peruuntui koronatartunnan vuoksi.

Maarianhaminassa luovutetaan Suomen valtion 100-vuotislahja maakunnan itsehallinnolle. Valtio kunnioittaa merkkivuotta lahjoitusprofessuurilla Åbo Akademiin oikeustieteen koulutusohjelmaan vuosille 2023–2032.

Itsehallintopäivän kahvit Senaatintorilla 

Itsehallinnon juhlapäivää vietetään Ahvenanmaan ohella Helsingissä. Kaikki on kutsuttu Senaatintorille itsehallintopäivänä nauttimaan Ahvenanmaan pannukakusta, musiikista ja keskusteluista itsehallinnon satavuotismerkkivuoden kunniaksi.

Tilaisuus järjestetään torstaina 9.6. klo 14–17. Kahvia on tarjolla klo 14 alkaen, ja ohjelma alkaa tuntia myöhemmin. Tilaisuuden juontaa Janne Grönroos. Musiikista vastaavat DJ Bunuel sekä laulaja Emma Salokoski ja kitaristi Jarmo Saari. Keskusteluja käydään muun muassa Ahvenanmaan historiasta, kulttuurista ja Itämeren tilasta.

Kukkaviiri koristaa päivän aikana Senaatintoria sinisen, keltaisen ja punaisen värein. Halukkaat saavat ottaa kukan mukaansa tilaisuuden jälkeen. 

Rannat siistiksi itsehallinnon kunniaksi

Itsehallintopäivä huipentaa Ahvenanmaan itsehallinnon merkkivuoden, jota on juhlistettu ja muistettu vuoden aikana monin eri tavoin. Sitä voi kunnioittaa myös tekemällä ympäristöteon. Ympäristön siivoushanke Clean up Åland 100 kannustaa kaikkia mukaan keräämään roskia rannoilta ja ympäristöstä 6.–12. kesäkuuta.

Ahvenanmaan itsehallinnon merkkivuoden teemoihin liittyy keskeisesti kestävä kehitys ja Itämeri. Hanke edistää Itämeren suojelua ja kokoaa samalla uusia ideoita roskien keruun helpottamiseksi. Rehevöitymisen lisäksi myös roskaantuminen on ongelma Itämeressä. 

Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmä on esimerkki onnistuneesta itsehallintoratkaisusta ja osa suomalaista demokratiaa. Sitä kehitetään hyvässä yhteistyössä Ahvenanmaan kanssa.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Noora Löfström, p. 050 477 3302, noora.lofstrom(at)gov.fi, ja johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p.  029 516 0220, valtioneuvoston kanslia.

Tiedotetta muokattu: Päivitetty tieto, että pääministeri Sanna Marinin osallistuminen juhlaohjelmaan Ahvenanmaalla peruuntui koronatartunnan vuoksi.

Sivun alkuun