Hyppää sisältöön
Media

Maksupalvelulain muuttamista koskeva esitys eduskunnalle

justitieministeriet
Julkaisuajankohta 5.10.2017 13.20
Tiedote

Maksupalvelulain uudistamista koskeva hallituksen esitys on annettu tänään eduskunnalle. Muutokset johtuvat EU:n uudesta maksupalveludirektiivistä, jonka tavoitteena on lisätä kilpailua sekä parantaa maksamisen turvallisuutta ja kuluttajansuojaa. Maksupalveludirektiivi koskee mm. kortilla, verkkopankissa ja puhelimella tehtäviä maksuja.

Esityksen mukaan maksupalvelulain soveltamisalaa laajennettaisiin niin, että laki koskisi myös muiden kuin maksutilejä pitävien palveluntarjoajien tarjoamia maksutoimeksiantopalveluita ja tilitietopalveluita. Maksutilejä pitävien palveluntarjoajien, kuten pankkien, olisi sallittava pääsy maksutileille viimeksi mainittujen välityksellä. Asiakas voisi siten esimerkiksi käynnistää tilisiirron pankkitililtään tai saada tilitietoja pankkitileistään muun palveluntarjoajan kuin tiliä pitävän pankin välityksellä.

Maksupalvelulain soveltamisala laajenisi muiltakin osin. Laki koskisi esimerkiksi nykyistä laajemmin sellaisia matkapuhelimella toteutettavia maksuja, jotka peritään liittymää koskevan laskun yhteydessä. Poikkeuksena ovat eräät enintään 50 euron määräiset maksut, joiden yhteismäärä ei ylitä 300 euroa kuukaudessa.

Laissa säädetty maksupalvelun käyttäjän huolimattomuuteen perustuva vastuu rajoitettaisiin jatkossa enintään 50 euroon tilanteissa, joissa maksuvälinettä, esimerkiksi luottokorttia, on käytetty oikeudettomasti. Nykyisin vastaava summa on 150 euroa. Rajoitus ei jatkossakaan koskisi tilanteita, joissa on menetelty tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. 

Lisämaksujen veloittamista kuluttajilta tietyn maksuvälineen käyttämisestä rajoitettaisiin. Käytännössä lisämaksua ei saisi periä esimerkiksi, kun kuluttaja käyttää maksamiseen tavallisimpia pankki- ja luottokortteja eli Visaa tai MasterCardia. 

Esityksen mukaan palveluntarjoajien olisi yleensä käytettävä asiakkaan vahvaa tunnistamista esimerkiksi sähköisen maksamisen yhteydessä. Palveluntarjoaja, joka ei käytä vahvaa tunnistamista, olisi vastuussa maksuvälineen oikeudettomasta käytöstä.

Uuden maksupalveludirektiivin täytäntöönpano edellyttää muutoksia myös muun muassa maksulaitoslakiin. Tätä koskeva hallituksen esitys valmistellaan valtiovarainministeriössä ja annetaan eduskunnalle lähiviikkoina.

Uusi maksupalveludirektiivi on pantava täytäntöön viimeistään 13. tammikuuta 2018.

Lisätietoja:

lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen, puh. 02951 50224, sähköposti: [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun