Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Yhdeksän EU-maan oikeusministerit koolla Helsingissä

Ministry of Justice 28.4.2014 9.21
Tiedote -

Pääministeri Jyrki Katainen ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson keskustelivat maanantaina EU-maiden oikeusministereiden kanssa Euroopan oikeusalueen tulevaisuudesta. Epävirallisessa tapaamisessa olivat paikalla yhdeksän EU-maan oikeusministerit.

Ministeri Henriksson oli tyytyväinen kollegoiden kanssa käymiinsä keskusteluihin.

- Meillä on hyvä yhteisymmärrys siitä, mihin suuntaan EU:n oikeusaluetta on lähivuosina kehitettävä. Jatkossakin tavoitteena tulee olla avoin ja turvallinen Eurooppa, jossa kansalaiset voivat luottaa oikeuksiensa toteutumiseen ja jäsenvaltiot voivat luottaa toisiinsa, sanoo oikeusministeri Henriksson.

- EU:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet yhteisiin arvoihin ja velvoitteisiin: demokratian, perusoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

- EU:ssa on kehitettävä ja vahvistettava keinoja varmistaa näiden unionin yhteisten arvojen kunnioittaminen. Näin voimme lisätä sekä jäsenvaltioiden luottamusta toisiinsa että kansalaisten luottamusta unioniin, Henriksson painottaa.

Epäviralliseen tapaamiseen osallistuivat Ranskan oikeusministeri Christiane Taubira, Kreikan oikeusministeri Charalampos Athanassiou, Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask, Hollannin oikeusministeri Ivo Opstelten, Tanskan oikeusministeri Karen Hækkerup, Latvian oikeusministeri Baiba Broka, Viron oikeusministeri Andres Anvelt sekä Liettuan varaoikeusministeri Paulius Griciūnas.

Euroopan yhteisen oikeusalueen uusista strategisista suuntaviivoista on tarkoitus päättää kesäkuussa EU:n valtionpäämiesten kokouksessa.

Iltapäivän yleisölle avoimessa keskustelutilaisuudessa aiheina ovat EU:n oikeusalueen tulevaisuus, perusoikeudet ja oikeusvaltioperiaate sekä korruption vastainen toiminta. Tilaisuudessa kuullaan mm. pääministeri Kataisen, sisäasioista vastaavan komissaari Cecilia Malmströmin ja EU:n perusoikeusviraston johtaja Morten Kjaerumin puheenvuorot sekä oikeusministereiden paneelikeskustelu.

Helsingin yliopistossa pidettävään tilaisuuteen on ilmoittautunut yli 300 osallistujaa.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms, puh. 0500 993 346,
kansainvälisten asioiden sihteeri Jussi Mäkinen, puh. 02951 50528,
sähköpostit: [email protected]

Anna-Maja Henriksson Jyrki Katainen
EU