Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Työryhmä selvittämään ilmoittajien suojelua

justitieministeriet
Julkaisuajankohta 9.12.2014 14.55
Tiedote -

- Transparency Internationalin viime viikolla julkaisemassa Corruption Perception Index:issä Suomi sijoittui taas kärkisijoille. Tästä me saamme syystäkin olla ylpeitä. Suomi ei esimerkiksi ole maa, jossa rikoksentekijä välttää vastuun maksamalla lahjuksen poliisille tai tuomarille. Silti on tärkeä muistaa, ettei Suomea tai mitään muutakaan maata voi kutsua täysin korruptiosta vapaaksi maaksi, totesi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson avatessaan korruptionvastaisen päivän seminaarin tänään 9. joulukuuta.

Suomalaisesta korruptiosta kaivataan enemmän tietoa. Tärkeää tietoa korruptiosta saa esimerkiksi niiltä henkilöiltä ja toimijoilta, jotka henkilökohtaisesti ovat nähneet tai kokeneet korruptiivista toimintaa ja jotka ovat ilmoittaneet väärinkäytöksistä viranomaisille tai esimerkiksi työpaikallaan.

- Korruptioepäilysten ilmoittajilla on keskeinen rooli luotettavan tiedon saamisessa sekä korruptioilmiön ymmärtämisessä. Heitä tulee suojata ilmoitusprosessin aikana ja sen jälkeen. Tämän takia aion asettaa korruptiotapausten ilmoittajien suojelua selvittävän työryhmän, sanoi ministeri Henriksson.

Työryhmä kartoittaisi ilmoittamiseen ja suojeluun liittyvää lainsäädäntötilannetta ja ilmoittajien suojelun nykykäytännöt. Sen tehtävänä olisi myös tunnistaamahdolliset ongelmakohdat ja esittää ratkaisuehdotuksia.

Kansainvälistä korruptionvastaista päivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Päivää on vietetty vuodesta 2003 lähtien, jolloin YK:n yleiskokous hyväksyi korruptionvastaisen sopimuksen. Päivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä korruption haitallisuudesta ja siitä, että korruptiota esiintyy sekä rikkaissa että köyhissä maissa.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Otto Andersson, puh. 02951 50255
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun