Kaupanvahvistajan yläikärajaa korotetaan 68 vuoteen

Oikeusministeriö 10.4.2014 10.54
Tiedote -

Kaupanvahvistajien yläikärajaa korotetaan siten, että Maanmittauslaitoksen määräämän kaupanvahvistajan enimmäisikä nousee 68 vuoteen. Tällä hetkellä yläikäraja on 65 vuotta. Muutos on tarkoitus vahvistaa huomisessa tasavallan presidentin esittelyssä tulemaan voimaan 1. toukokuuta 2014.

Uusi 68 vuoden yläikäraja koskee automaattisesti niitä kaupanvahvistajia, joilla on lain voimaantullessa 1. toukokuuta voimassaoleva määräys kaupanvahvistajana toimimisesta. Jos määräys on päättynyt ennen lain voimaantuloa ja henkilö haluaa edelleen toimia kaupanvahvistajana, hänen on jätettävä Maanmittauslaitokselle uusi hakemus kaupanvahvistajaksi määräämisestä.

Yläikärajan korottamisella pyritään turvaamaan kaupanvahvistajapalveluiden saatavuutta. Sähköinen kiinteistökauppa, jossa kaupanvahvistajaa ei tarvita, tuli mahdolliseksi viime marraskuussa. Kiinteistökauppoja tehdään kuitenkin edelleen useimmiten kirjallisesti ja tällöin kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Jari Salila, puh. 02951 50584,
sähköposti: [email protected]