Hyppää sisältöön
Media

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.4.2015 10.46
Tiedote

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 8. huhtikuuta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 14. huhtikuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 8. ? 11. huhtikuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.

Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 912. Niitä on mm. kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa. Kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla www.vaalit.fi. Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa myös maksuttomasta vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.

Vaalipäivä on sunnuntai 19. huhtikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 - 20.

Eduskuntavaaleissa on äänioikeus jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä.

Oikeusministeriön YouTube -kanavalta löytyy selkokielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi vaalit.fi -sivustolla on tietoa eduskuntavaaleista useilla eri kielillä.

Vaalit.fi -sivustolla voi myös seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestyksen aikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä kunnissa ja koko maassa.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128,
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, puh. 02951 50560,
sähköpostit: [email protected]

Sivun alkuun