Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

Oikeusministeriö 12.5.2014 10.56
Tiedote -

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 14. toukokuuta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 20. toukokuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 14. – 17. toukokuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.

Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 850. Niitä on muun muassa kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa. Kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla www.vaalit.fi sekä oheisen QR-koodin avulla löytyvässä mobiilisovelluksessa. Sovelluksen sivustoa voi käyttää myös tavallisella tietokoneella. Sivuston osoite on ep2014mobiili.vaalit.fi. Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa myös maksuttomasta vaalipalvelunumerosta
0800 9 4770.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 25. toukokuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 - 20.

Suomen europarlamenttivaaleissa ovat äänioikeutettuja 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset ja ne Suomessa asuvat EU-maiden kansalaiset, jotka ovat ilmoittautuneet äänioikeusrekisteriin Suomessa.

Oikeusministeriön YouTube -kanavalta löytyy selkokielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi vaalit.fi -sivustolla on tietoa europarlamenttivaaleista useilla eri kielillä.

Vaalisivuilla www.vaalit.fi voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoon äänestäneiden lukumäärät koko maassa, vaalipiireittäin ja kunnittain päivitetään jokaisena ennakkoäänestyspäivänä noin klo 13, klo 18 ja klo 21. Lauantaina ja sunnuntaina tiedot päivitetään ainoastaan klo 19.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, puh. 02951 50560
ylitarkastaja Heini Huotarinen, puh. 0295150127
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)om.fi