Hyppää sisältöön
Media

Velvoitteellinen lääkehoito mahdolliseksi vakavista seksuaalirikoksista tuomituille

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2010 9.05
Tiedote -

Hallitus esittää, että seksuaalirikollisille tarkoitettu lääkehoito liitettäisiin osaksi ehdottoman vankeusrangaistuksen täytäntöönpanoa. Käytännössä tämä koskisi sellaisia rikoksentekijöitä, jotka on tuomittu esimerkiksi törkeästä raiskauksesta tai törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lääkitystä käytettäisiin pääsääntöisesti yhdessä psykososiaalisen hoidon ja tuen kanssa.

Eduskunnalle perjantaina 10.12. annetun lakiesityksen tavoitteena on ehkäistä seksuaalirikosten uusimista. Kansainväliset kokemukset osoittavat, että seksuaalirikosten uusimista voidaan ehkäistä lääkityksellä, joka voimakkaasti heikentää rikoksentekijän seksuaalista kykyä ja halua. Pohjoismaissa pisin kokemus lääkehoidosta on saatu Tanskan vankeinhoidossa.

Esityksen mukaan lääkehoito liitettäisiin valvotun koevapauden ja ehdonalaisen vapauden järjestelmään. Käytännössä vanki aloittaisi lääkehoidon jo vankeusaikana. Yleensä hän olisi myös osallistunut seksuaalirikosten vähentämiseen tähtäävään ohjelmaan vankilassa.

Lääkehoito perustuisi aina seksuaalirikoksesta tuomitun vapaaehtoisuuteen. Hoidon tehokkuuden kannalta on tärkeää, että tuomittu on itse motivoitunut hoitoon. Koska lääkehoidolla voi olla sivuvaikutuksia, näistä tulisi kertoa tuomitulle ennen hoidon aloittamista.

Ennen valvottuun koevapauteen pääsyä vangin olisi sitouduttava lääkehoidon jatkamiseen myös ehdonalaisen vapauden aikana. Jos vanki ei noudattaisi lääkehoitoa koskevia määräyksiä, koevapaus voitaisiin peruuttaa määräajaksi tai kokonaan tai ehdonalainen vapaus määrätä osaksi menetetyksi.

Esityksen mukaan seksuaalirikollisten lääkehoidosta päättäisi Rikosseuraamuslaitokseen kuuluvan Psykiatrisen vankisairaalan lääkäri. Päätöksen valvottuun koevapauteen päästämisestä tekisi Rikosseuraamuslaitoksen arviointikeskus.

Seksuaalirikoksista on viime vuosina tuomittu ehdottomaan vankeuteen 90 - 115 henkilöä vuodessa. Esityksessä arvioidaan, että lääkehoitoa saisi enintään 10 vankia tai valvottavaa vuodessa.

Lisätietoja:
Osastopäällikkö Jarmo Littunen, puh. 09 1606 7784,
lainsäädäntöneuvos Ulla Mohell, puh. 09 1606 7892, ja
Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma, puh.
010 3684951,
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun