Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Kynnys perheväkivallan ilmoittamiseen saatava matalammaksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2014 10.49
Tiedote -

YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietetään tänään. EU:n perusoikeusvirasto julkisti maaliskuussa tutkimuksen, josta mukaan Suomi on naisille yksi Euroopan väkivaltaisimpia maita. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on huolissaan siitä, että vain murto-osa perheväkivaltatapauksista tulee viranomaisten tietoon.

- On suuri ongelma, että vain noin 10 prosenttia kumppanin naiseen kohdistamasta väkivallasta tulee Suomessa viranomaisten tietoon. Tämä on huolestuttavaa, sanoo Anna-Maja Henriksson.

Rikoslakia on viime vuosina muutettu useita kertoja niin, että yhä useampi väkivaltarikos on virallisen syytteen alainen. Vuonna 2011 lakia muutettiin niin, että perhesuhteessa tapahtunut lievä pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos. Lisäksi kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset seksuaalista häirintää lukuun ottamatta ovat virallisen syytteen alaisia 1.9.2014 alkaen. Aikaisemmin syyttäjä ei saanut nostaa kaikista aikuisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista syytettä, jos asianomistaja ei sitä halunnut tai erityisen tärkeä yleinen etu vaatinut syytteen nostamista.

- Olemme tehneet tärkeitä muutoksia lainsäädäntöön, jotta enemmän perheväkivaltatapauksia tulisi poliisin ja muiden viranomaisten tietoon. Samalla meidän on tiedostettava se, että perheväkivaltaongelmaa ei voi ratkaista pelkästään lainsäädännön avulla. Tässä on hyvin paljon kyse asenteista. Meidän on Suomessa päästävä pois kulttuurista, jossa vaietaan perheväkivallasta. Perheväkivalta ei saa olla tabu, joka hiljaa hyväksytään ja lakaistaan maton alle, painottaa ministeri Henriksson.

- Perheväkivallan uhrien kynnys hakea apua on saatava matalammaksi. Kyse ei ole ainoastaan poliisin puoleen kääntymisestä, vaan mahdollisuudesta hakea apua eri tukipalveluista. Yksi tärkeä toimenpide olisi lisätä naisten turvakotipaikkoja. Tärkeää olisi myös, että viranomaiset kykenisivät paremmin tunnistamaan perheväkivaltaa ja että tietojenvaihto viranomaisten välillä toimii, Henriksson sanoo.

Lisätietoja:
Erityisavustaja Otto Andersson, puh. 02951 50255

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun