Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Vankilassa aloitetun hoidon ja päihdekuntoutuksen jatkuttava vapautumisen jälkeen ilman katkoja

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 18.10.2012 6.50
Tiedote -

- Vankien terveydenhuollon siirto osaksi normaalia terveydenhuoltoa parantaisi merkittävästi terveyspalvelujen jatkuvuutta ja vaikuttavuutta, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tänään 18. lokakuuta rikosseuraamusalan neuvottelukunnan järjestämässä seminaarissa Helsingissä.

Sekä Maailman terveysjärjestö WHO että eurooppalainen kidutuksen vastainen komitea CPT ovat suosittaneet vankiloiden terveydenhuollon siirtämistä pois rangaistusjärjestelmästä, mikä Suomessa tarkoittaisi oikeusministeriön alaisuudesta sosiaali- ja terveysministeriölle. Asian selvittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Oikeusministeriö on esittänyt siirtohanketta myös valtion vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelmaan.

- Ei riitä, että vankien terveydentilaan puututaan vain rangaistusaikana. Vankeusaikaisen terveydenhuollon erillisyys muista julkisista palveluista katkaisee olemassa olevat hoitosuhteet ja haittaa tuloksellisten hoitojatkumoiden kehittämistä, totesi oikeusministeri.

Erityisen keskeisenä Henriksson pitää hoitojatkumoiden luomista vankilan ja päihdehuollon asiantuntijaorganisaation välille.
- Vankilaoloissa saavutettu päihteettömyys ei riitä turvaamaan päihdeongelman pysymistä hallinnassa vapautumisen jälkeen ilman ulkoisia tukitoimia vapaudessa. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että vanki pääsisi vapautumisen jälkeen tavanomaisen palvelu- tai tukijärjestelmän piiriin ilman viivytystä.

Vankien kuntouttaminen on yhä haasteellisempaa, sillä vankiloihin ajautuu entistä sairaampaa ja huono-osaisempaa väkeä. Tutkimuksen mukaan vankien sairastavuus on 6- 7-kertainen yleisväestöön verrattuna. Päihdeongelmia on 80 - 85 prosentilla vangeista. Noin joka toisella vangilla on kaksoisdiagnoosi eli päihdehäiriö ja muu mielenterveyshäiriö yhdessä.

- Hoitamattomina mielenterveys-, päihde- ja muut terveysongelmat voivat tulla yhteiskunnalle monella tavalla kalliiksi. Jos rikoskierre jatkuu, kyse ei ole vain rahasta, vaan myös meidän kaikkien turvallisuudesta, sanoi Henriksson.

- Päihdeongelmaan puuttuminen on keskeistä uusintarikollisuuden ehkäisyssä. On syytä muistaa, että yli puolet vankilasta vapautuneista ei palaa vankilaan tai yhdyskuntapalveluun. Seuraamuksen aikaisilla tehokkailla toimilla on siis merkitystä.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms 02951 50176
sähköposti: [email protected]

Tilaisuuden esitelmät

Rikosseuraamusalan neuvottelukunta

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun