Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Antti Häkkänen: Tulevaisuuden menestyvät organisaatiot ovat häirinnästä vapaita

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2018 13.16
Tiedote

- Seksuaalisesta häirinnästä ei pidä vaieta ja sitä ei pidä hiljaisesti hyväksyä, painotti oikeusministeri Antti Häkkänen tänään puheessaan Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry:n Naisten päivän tilaisuudessa Helsingissä. Häkkäsen mukaan tulevaisuudessa menestyvät organisaatiot ja yhteiskunnat perustuvat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteille ja häirintää sallivat yhteisöt alkavat rapautua osaajapulan takia.

- Jokaista ihmistä tulee kohdella yhdenvertaisesti taustastaan tai sukupuolestaan riippumatta. Tulevaisuuden menestyvät työyhteisöt kohtelevat yksilöä osaamisen ja tekemisen perusteella ja parhaat osaajat hakeutuvat tällaisiin yhteisöihin. Epäasialliselle kohtelulle ei tule olla mitään ymmärrystä. Seksuaalinen häirintä on yksi muoto tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden rikkomisesta, Häkkänen sanoi.

- Keskustelu seksuaalisesta häirinnästä lähtee usein sivuraiteille ja siihen, missä menee raja flirtin ja häirinnän välillä tai miten nainen esimerkiksi pukeutumisellaan tai käyttäytymisellään provosoi tekijää. Tällainen puhe vähättelee sitä, kuinka vakavasta ilmiöstä on kyse ja kuinka vakavat sen seuraukset voivat olla, Häkkänen sanoi.

Häkkäsen mukaan lainsäädäntö on Suomessa periaatteessa kunnossa. Rikoslain lisäksi myös tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki sisältävät molemmat häirinnän kiellon. Käytännön puuttumisen keinoissa meillä on kuitenkin paljon kehitettävää.

- Pidän tärkeänä, että työnantajapuoli on lähtenyt mukaan seksuaalisen häirinnän vastaiseen työhön ja kannustaa työpaikkoja nollatoleranssiin seksuaalisen häirinnän suhteen. Esimiehet ovat ratkaisevassa roolissa, Häkkänen muistutti.

- Hyvä ja tasa-arvoa kunnioittava työilmapiiri, missä häirintä ei ole sallittua ja kaikki tuomitsevat sen, ehkäisee häirintää ennalta. Esimerkiksi esimiesten kouluttaminen on tärkeällä sijalla. 

Ministeri Häkkänen käynnisti viime joulukuussa #häirinnästävapaa-kampanjan, jonka tavoitteena on innostaa organisaatiot mukaan häirinnänvastaiseen työhön ja nostaa esiin hyviä keinoja puuttua häirintään.

 - Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että monet organisaatiot, järjestöt ja yksityiset henkilöt ovat lähteneet mukaan kampanjaan. On tärkeää nostaa esille häirintää ja siihen puuttumisen malleja.

Ministeri myös kannusti organisaatioita edelleen jakamaan esimerkkejä siitä, miten niissä on varauduttu seksuaaliseen häirintään tai miten häirintään on puututtu.

- Häirinnän kitkemiseksi tarvitaan koko yhteiskunnan asennemuutosta, Häkkänen päätti.

Lisätiedot: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Sivun alkuun