Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Tuija Brax: Perustuslakivaliokunnan erikoisasemaa voitaisiin vahvistaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2011 13.00
Tiedote -

- Perustuslakivaliokunnan erikoisaseman takia on tarpeen harkita perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan valinnan osoittamista eduskunnan täysistunnon tehtäväksi. Täysistunto voisi valita perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan suljetulla lippuäänestyksellä, kuten eduskunnan puhemiehen valinta toteutetaan, ehdotti oikeusministeri Tuija Brax puhuessaan 11. maaliskuuta Helsingin hovioikeuden uusien toimitilojen vihkiäisissä.

- Näin korostaisimme perustuslakivaliokunnan riippumatonta asemaa suhteessa esimerkiksi puoluepolitiikkaan ja toisaalta tunnustaisimme valiokunnan keskeisen roolin eduskuntatyön kokonaisuuden kannalta.

Brax pohti myös sananvapauden rajoja. - Olen halunnut kunnioittaa vallan kolmijako-oppia ja tuomioistuinten riippumatonta päätöksentekoa sillä, että olen välttänyt arvioimasta tai arvostelemasta tuomioistuinten päätöksiä. Pidättyvyys kommentoinnissa on välttämätöntä silloin, kun asia on vasta poliisilla tai syyteharkinnassa tai tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

- Jos oikeusministeri kommentoi yksittäisiä ratkaisuja ja seuraava oikeusaste sitten päätyy samalle kannalle ministerin kanssa, asian osapuolille ja ulkopuolisillekin syntyy helposti vaikutelma, että tuomioistuin on ottanut ministerin kannan huomioon. Myös tuomarit saattavat kokea oikeusministerin kannanoton painostukseksi.

Brax toteaa, että valtioneuvoston jäsenistä erityisesti oikeusministerin kanta saattaa synnyttää vaikutelman painostuksesta, koska oikeusministeri osallistuu tuomareiden nimittämiseen ja vaikuttaa tuomioistuimia koskevaan lainsäädäntöön ja rahoituksen jakoon.

Myös oikeuskansleri on katsonut, että oikeusministerin asemassa olevan valtioneuvoston jäsenen on perusteltua noudattaa erityistä varovaisuutta ja harkittua pidättyvyyttä lausuessaan arvioita konkreettisista lainkäyttöasioista ja rikostutkinnoista julkisuudessa.

- On kuitenkin tilanteita, jolloin oikeusministerin on kommentoitava lainvoimaista tuomiota. Näin on esimerkiksi silloin, kun tuomio aiheuttaa tarpeen muuttaa lainsäädäntöä, koska laki ei toimikaan käytännössä, kuten sen on tarkoitettu toimivan.

Myös tuomarilla on oikeus kommentoida. - Tuomari voi harkintansa, toki hyvin harkitun harkintansa, mukaan osallistua oikeuspoliittiseen keskusteluun, Brax toteaa.

Lisätiedot:
erityisavustaja Johanna Hautakorpi, puh. 09 1606 7506,
sähköposti: [email protected]

Tuija Brax
Sivun alkuun