Hyppää sisältöön
Media

Selvitys vakuutusoikeuden muodollisista istunnoista luopumisen vaikutuksista valmistunut

justitieministeriet
Julkaisuajankohta 12.2.2019 14.25
Tiedote

Vakuutusoikeuden muodollisista istunnoista luopuminen on mahdollistanut toiminnan kehittämisen joustavammaksi ja asianomaisten oikeusturvan paremmin huomioivaksi, selviää professori Matti Tolvasen ja yliopisto-opettaja Kimmo Malinin oikeusministeriölle tekemästä selvityksestä.

Selvityksen mukaan vakuutusoikeuden muodollisista istunnoista luopuminen on otettu käyttöön varsin laajasti. Vakuutusoikeuden ratkaisukäytännön empiirinen analyysi ei paljasta mitään yllättävää tai huolestuttavaa. Istuntoja järjestetään monipuolisesti eri asiaryhmissä ja erilaisissa kokoonpanoissa.

Selvityksessä todetaan, että vakuutusoikeuden käsittelyajat ovat lyhentyneet. Osittain tämä selittyy lisääntyneillä resursseilla ja asiamäärien vähentymisellä, mutta nykyinen istuntokäytäntö epäilemättä vaikuttaa myös käsittelyaikoihin lyhentävästi.  Asioissa, joissa ei järjestetä istuntoa, käsittelyajat ovat huomattavasti lyhyemmät kuin asioissa, joissa istunto on järjestetty. Asioiden käsittelyn joutuisuuskin on osa asianosaisten oikeusturvaa.

Selvityksessä muistutetaan, että vakuutusoikeuden sisäisessä kehittämisessä on pidettävä huolta siitä, että kynnys asioiden nostamiseen istunnossa käsiteltäväksi ei yksittäiselle jäsenelle muodostu liian suureksi.

Vakuutusoikeudessa on vuodesta 2016 ollut käytössä ratkaisumenettely, jossa muodollista istuntoa ei enää järjestetä. Ratkaisukokoonpanon jäsenet perehtyvät asiakirjoihin ja mikäli he ovat asiasta yksimielisiä, ei muodollista istuntoa järjestetä. Nyt valmistuneessa selvityksessä analysoidaan vakuutusoikeuden muodollisista istunnoista luopumisen vaikutuksia.

Selvitys: Vakuutusoikeuden muodollisista istunnoista luopumisen vaikutukset

Lisätietoja: professori Matti Tolvanen, Itä-Suomen yliopisto, puh. 050 550 8092, yliopisto-opettaja Kimmo Malin, Itä-Suomen yliopisto, puh. 040 839 2248, sähköpostit muotoa: [email protected], erityisasiantuntija Piritta Koivukoski, oikeusministeriö, puh. 0295 150026, sähköposti muotoa [email protected]

Sivun alkuun