Raiskausrikosten rangaistukset tiukentuvat syyskuun alussa - Loukkaava koskettelu katsotaan jatkossa seksuaaliseksi ahdisteluksi

Oikeusministeriö 27.8.2014 7.23
Tiedote -

Seksuaalirikoksista annettavia rangaistuksia kiristetään syyskuun alusta lähtien. Samalla seksuaalinen ahdistelu tulee erikseen rangaistavaksi. Sen tunnusmerkistönä on toiseen henkilöön kohdistuva koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Rangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on jatkossa sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Raiskauksen määritelmä laajenee

Lainmuutosten myötä raiskauspykälän soveltamisala laajenee. Teko, joka aiemmin on tuomittu sukupuoliyhteyteen pakottamisena, on jatkossa rikosnimikkeeltään raiskaus. Raiskauksen tästä tekomuodosta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Jos raiskauksessa on käytetty väkivaltaa, rangaistus on ankarampi. Maksimirangaistus raiskauksesta, kuusi vuotta vankeutta, pysyy ennallaan.

Törkeän raiskauksen alaa puolestaan laajennetaan niin, että alle 18-vuotiaaseen henkilöön kohdistuva raiskaus on aina törkeä. Rangaistus törkeästä raiskauksesta on vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Samalla kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset seksuaalista ahdistelua lukuun ottamatta siirtyvät virallisen syytteen alaisiksi. Aiemmin syyttäjä ei ole saanut nostaa kaikista aikuisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista syytettä, jos asianomistaja ei sitä ole halunnut taikka erittäin tärkeä yleinen etu ole vaatinut syytteen nostamista. Myöskään asianomistajan omasta vakaasta tahdosta tekemä pyyntö ei jatkossa enää voi estää syytteen nostamista.

Kaikki lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat jo nyt virallisen syytteen alaisia.

Lainmuutokset tulevat voimaan 1.9.2014.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Jukka Lindstedt, puh. 02951 50492
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)om.fi