Hyppää sisältöön
Media

Tutkintaryhmä selvittämään Turun puukotusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2017 13.37
Tiedote

Valtioneuvosto asetti tänään turvallisuustutkintalain mukaisen riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään Turussa 18. elokuuta tapahtunutta puukotusiskua. Ryhmältä odotetaan suosituksia siitä, miten vastaavanlaisia tapahtumia voitaisiin tulevaisuudessa estää tai lieventää niiden seurauksia.

Turun puukotuksessa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan henkilöä. Poliisi tutkii tekoja kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Teosta epäiltynä on vangittu yksi henkilö.

Tutkintaryhmän työssä on kyse poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta, josta säädetään turvallisuustutkintalaissa. Tällä perusteella voi tulla tutkittavaksi erittäin vakava kuolemaan johtanut tai yhteiskunnan perustoimintoja uhannut tai vakavasti vaurioittanut tapahtuma, joka ei ole onnettomuus. Tutkinnan tarkoituksena on yleisen turvallisuuden lisääminen, ei oikeudellisen vastuun kohdentaminen. Tässä se eroaa esimerkiksi poliisin esitutkinnasta.

Oikeusministeriön yhteydessä toimivaa tutkintaryhmää johtaa johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta. Jäsenet ovat psykologian tohtori Mika Hatakka, ensihoidon vastuulääkäri Vesa Lund (Satakunnan sairaanhoitopiiri), vanhempi tutkija Olli Ruohomäki (Ulkopoliittinen instituutti), vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski (Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto), filosofian maisteri Kari Ylönen ja maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori Marja Nyrhinen (Tampereen kaupunki).

Tutkintaryhmä suorittaa tehtävänsä itsenäisesti ja riippumattomasti. Ryhmällä on varsin laaja tiedonsaantioikeus. Tutkinnassa voidaan ottaa huomioon asiaan liittyvät muut tutkinnat ja selvitykset, kuten poliisin esitutkinta-aineistot. Tutkinnassa selvitetään muun muassa pelastustoimen, ensihoidon, psykososiaalisen tuen, poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten toimintaa sekä organisaatioiden välistä tiedonkulkua.

Tutkintaryhmä laatii tutkintaselostuksen, joka annetaan valtioneuvostolle. Se sisältää selostuksen tapahtuman kulusta ja siihen johtaneista tekijöistä sekä turvallisuussuosituksia viranomaisille ja muille toimijoille mahdollisten uusien vastaavien tapahtumien varalle. Tutkintaselostus on julkinen.

Tavoitteena on, että tutkintaryhmä saa selvityksensä valmiiksi kesään 2018 mennessä.

Lisätietoja:

johtava tutkija Kai Valonen, Onnettomuustutkintakeskus, puh. 02951 50707, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun