Sonya Walkila: Unionin tuomioistuin toukokuisella vierailulla Suomessa

22.5.2017

 

Tänään tulee kuluneeksi tasan 11 vuotta siitä, kun Luxemburgissa sijaitseva unionin tuomioistuin oli viimeksi virallisella vierailulla Suomessa. Ja tänään se alkaa taas!

Kolmen päivän vierailulle saapuvat tuomioistuimen presidentti, kahdeksan tuomaria, kaksi julkisasiamiestä ja kirjaaja. Heitä on vierailun aikana vastaanottamassa muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä, tuore oikeusministerimme Antti Häkkänen, korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori. Delegaation mukana saapuu myös Suomen tuomari Allan Rosas, joka on toiminut tehtävässään jo yli 15 vuotta ja kuuluu siten tuomioistuimen kokeneimpiin tuomareihin.

Unionin tuomioistuimen Suomen vierailu ajoittuu aivan erityiseen ajankohtaan, jolloin erilaiset kriisit koettelevat koko maanosaa: Iso-Britannia neuvottelee EU-erostaan, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti pohtivat tulevaisuuttaan, useissa Euroopan maissa käydään historiallisia vaaleja samalla, kun EU pyrkii ratkaisemaan talous-, turvallisuus- ja tulevaisuusongelmansa.

Unionin tuomioistuimen 63-vuotias presidentti Koen Lenaerts tietää belgialaisena varmasti omakohtaisesti, millaisia taitoja ja diplomatiaa tarvitaan jo kahdenkin eri kieliryhmän etujen yhteensovittamisessa yhden jäsenvaltion sisällä. Niitä taitoja tarvitaan varmasti 28 jäsenvaltion muodostaman unionin ylimmässä lainkäyttöelimessä, jonka tehtävänä on huolehtia EU-oikeuden oikeasta tulkinnasta koko Euroopan unionin alueella.

Lukuisat unionin tuomioistuimen viime vuonna ratkaisemat kysymykset liittyivät EU:n tämänhetkisiin haasteisiin, kuten terrorismiin, siirtolaiskriisiin sekä pankki- ja rahoituskriisiin, mutta myös kaikkien kansalaisten arkielämään. Viime vuosina tuomioistuin on antanut muun muassa useita meidän kaikkien yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa vahvistaneita tuomioita. Joukkoon mahtuu myös useita suomalaisia tuomioita, jotka ovat koskeneet jo klassisten alkoholin maahantuontia ja autoverotusta koskevien juttujen lisäksi vaikkapa Lapissa sijaitsevan Raittijärven pitkospuupolun ympäristövaikutuksia.

Unionin tuomioistuimen presidentti Koen Lenaerts on hiljattain todennut, että "moraalisena velvollisuutenamme on pysytellä lujasti optimistisina ja uskoa vakaasti tulevaisuuteen." Tällä hetkellä unionin tuomioistuimen tuomarikunnassa on edustettuna yhteensä yli 1500 vuotta oikeudellista osaamista ja kokemusta, ja presidentti Lenaertsin sanojen perusteella myös lujasti optimismia ja vakaata uskoa tulevaisuuteen. Niiden avulla luotsataan Euroopan unionin oikeuden ylintä lainkäyttövaltaa ja pyritään turvaamaan se, että kaikessa EU:n toiminnassa noudatetaan lakia huolimatta vaikeidenkin kriisien nostattamista tyrskyistä.

Virallisia kuvia EU-tuomioistuimen pressisivuilta

_____________

Kirjoittaja Sonya Walkila on lainsäädäntöneuvos oikeusministeriön yleisten kansainvälisten ja EU-asioiden yksikössä.Ei kommentteja vielä Ole ensimmäinen.