Käynnissä olevia ajankohtaisia toimenpiteitä
Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman toimenpiteillä pyritään ennaltaehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta sekä parantaa uhrien ohjautumista palveluihin. Ohjelmaan sisältyy yhteensä 32 toimenpidettä.
Alla esitellään muutamia käynnissä olevia ajankohtaisia toimenpiteitä.
Pelastakaa Lapset ry toteuttaa hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä 11–17-vuotiaiden nuorten tietoisuutta verkossa ja sosiaalisen median kanavissa tapahtuvan seksuaalisen häirinnän ja seksuaaliväkivallan eri ilmenemismuodoista. Lisäksi hankkeessa käsitellään tapoja, joilla nuori voi suojata itseään verkossa tapahtuvalta seksuaaliselta häirinnältä, groomingilta ja seksuaaliväkivallalta. Hankkeen tavoitteena on myös lisätä nuorten parissa toimivien ammattilaisten tietoisuutta ilmiöstä ja tarjota heille materiaalia hyödynnettäväksi työssään nuorten parissa. Kampanjamateriaalit suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa. Kampanja toteutetaan keväällä 2023.
Oikeusministeriö on myöntänyt Rikosuhripäivystykselle valtionavustuksen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevään koulutushankkeeseen vuosille 2021–2022. Hankkeen tavoitteena on kouluttaa poliiseja, syyttäjiä, tuomareita ja oikeusavustajia naisiin kohdistuvaan väkivallan ilmiöalueista. Koulutuksessa käsitellään mm. digitaalista ja kunniaan liittyvää väkivaltaa sekä lähisuhdeväkivallan dynamiikkaa. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Setlementti Tampereen, Ensi- ja turvakotien liiton sekä rikosprosessissa toimivien viranomaisten kanssa. Koulutuskokonaisuus sisältää noin 10 koulutuspäivää eri puolilla Suomea, minkä lisäksi järjestetään webinaareja ja verkko-opintoja.
Torjuntaohjelma sisältää useita koulutustoimenpiteitä, joilla pyritään lisäämään Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Alalle tulevien perusopintoihin lisätään sisältöjä naiserityisyydestä, ja kaikille Rikosseuraamuslaitoksen työntekijöille tarjotaan täydentävää verkkokoulutusta naiserityisistä kysymyksistä. Rikosseuraamuslaitoksen työntekijöille järjestetään koulutusta mm. naisiin kohdistuvasta väkivallasta, väkivallan puheeksi ottamisesta ja väkivaltaan puuttumisesta. Lisäksi koulutetaan naisvankien kanssa työskenteleviä henkilöitä naiserityisestä väkivaltatyöstä, ihmiskaupasta ja uhrin traumantunnistamisesta. Koulutukset muodostavat kokonaisuuden siten, että niissä syvennytään vaiheittain erityiskysymyksiin. Koulutusten lisäksi laaditaan ohjeistus.
Torjuntaohjelma sisältää myös toimia väkivallan ehkäisyyn tekijän näkökulmasta. Rikosseuraamuslaitoksessa otetaan käyttöön Ruotsissa kehitetty Predov-ohjelma lähisuhdeväkivallan tekijöiden kanssa työskentelyyn.