Koronavirukseen varautuminen oikeusministeriön hallinnonalalla

Oikeusministeriö ja hallinnonalan virastot seuraavat koronavirustilannetta ja ohjeistusta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. 

Asioinnissa oikeushallinnon virastojen kanssa tulisi ensisijaisesti käyttää sähköisiä asiointipalveluja sekä puhelinta ja sähköpostia. Hallinnonalan virastot viestivät vastuualueensa asioista ja oman sektorinsa varautumisesta.

Tuomioistuimissa joidenkin asioiden käsittelyä voidaan joutua lykkäämään ja jo sovittuja istuntoja peruuttamaan. Toiminnan muuttuminen tulee yleisesti pidentämään käsittelyaikoja.

Tuomioistuimet viestivät muutoksista toiminnassaan omilla palvelusivuillaan. Istuntokäsittelyjen mahdollisista peruutuksista ja muutoksista ilmoitetaan kutsutuille henkilökohtaisesti.

Jos oikeudenkäyntiin saapuminen estyy sairastumisen vuoksi, tulisi asiassa ottaa välittömästi yhteyttä kutsussa mainittuun yhteyshenkilöön puhelimitse tai sähköpostitse. 

Ulosottolaitos palvelee koronaviruksesta huolimatta normaalisti. Ulosoton sähköisessä asioinnissa voi hoitaa jo useimmat ulosottoasiat.

Oikeusapu- ja edunvalvontatoimistot palvelevat koronaviruksesta huolimatta arkisin klo 8.00–16.15. Toimistojen omilla palvelusivuilla ilmoitetaan mahdollisista poikkeuksista. Yhteydenpito toimistoihin tapahtuu ensisijaisesti etäyhteyden tai puhelimen välityksellä. Neuvontaa saa myös oikeusavun chatista sekä talous- ja velkaneuvonnan chatista arkisin klo 10–12. Lisäksi neuvontaa saa talous- ja velkaneuvonnan chatista torstaisin klo 15–17. Välttämättömät ja kiireelliset asiat hoidetaan ensisijaisesti. 

Oikeusaputoimistot tuottavat julkisen oikeusavun sekä talous- ja velkaneuvonnan palveluja. Oikeusaputoimistojen yhteystiedot 

Edunvalvontatoimistot tuottavat yleisen edunvalvonnan palveluja. Edunvalvontatoimistojen yhteystiedot 

Oikeushallinnon korona-aiheiset tiedotteet sivustolla oikeus.fi

Kysymyksiä ja vastauksia koronasta

Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta valtioneuvoston sivuilla 

Tietoa koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla