Ideakilpailu kansalaisyhteiskunnan toimijoille rasismin vastaisen toimintaohjelman toimenpiteistä
Oikeusministeriö järjestää ideakilpailun, jonka tarkoituksena on kutsua kansalaisjärjestöt mukaan suunnittelemaan hallituksen rasismin vastaisen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelman toimenpiteitä.
Ideakilpailussa on kolme eri kategoriaa:
1) Hanke-kategoria
Kansalaisyhteiskunnan toimijat voivat ehdottaa ideoita toimenpiteistä, joilla he itse osallistuvat toimintaohjelman tavoitteiden edistämiseen paikallisella, alueellisella tai valtakunnallisella tasolla. Idea esitetään oikeusministeriölle hankemuodossa talousarvioineen, koska palkittavat ideat rahoitetaan oikeusministeriön valtionapumäärärahoista.
2) Nuorten kategoria
Nuorten omat järjestöt sekä nuorisovaltuustot voivat ehdottaa ideoita toimenpiteistä, joilla he itse osallistuvat paikallisella tasolla toimintaohjelman tavoitteiden edistämiseen. Toimenpiteiden toivotaan kohdentuvan tietoisuuden lisäämiseen antirasismista ja syrjimättömyydestä nuorten keskuudessa. Idea esitetään oikeusministeriölle hankemuodossa talousarvioineen, koska palkittavat ideat rahoitetaan oikeusministeriön valtionapumäärärahoista. Nuorten kategorian hankkeeseen haettava yksittäinen avustus voi olla enintään 2 000 €.
3) Haaste-kategoria
Kansaisyhteiskunnan toimijoilla on mahdollisuus ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä rasismin vastaiseen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelmaan. Toimenpide-ehdotusten tulee kohdistua ensisijaisesti viranomaissektoriin. Parhaita ideoita hyödynnämme toimintaohjelman toimenpiteiden suunnittelussa ja idean lähettänyt taho voi halutessaan osallistua toimenpiteen tarkempaan suunnitteluun.
Ideoita arvioidaan seuraavilla kriteereillä:
a) toteutuskelpoisuus
b) innovatiivisuus
Hankeavustukset (kategoriat 1-2) myönnetään ajallisesti rajattuun kehittämishankkeeseen. Avustusta voivat hakea oikeuskelpoiset yhteisöt ja säätiöt. Avustuksia ei voida myöntää kunnille, työryhmille, yksityishenkilöille, oppilaitoksille eikä yhtiöille. Avustus voidaan poikkeuksellisesti myöntää kunnalle tai muulle julkiselle organisaatiolle, jos hanketta haetaan haun kannalta relevantin paikallisen tai alueellisen työryhmän (nuorisovaltuusto, romanityöryhmä tai vastaava) toteutettavaksi.
Hakuaika alkaa 22.10.2020 ja päättyy 30.11.2020 klo 16:15. Haussa käytetään hakulomaketta.
Päätökset tehdään joulukuun 2020 aikana. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti hakulomakkeessa ilmoitettuun sähköpostiin.
Oikeusministeriö voi käyttää avustuksiin enintään 120 000 euroa.
Avustukseen sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001).
Myönnettävät valtionavustukset rahoitetaan valtionavustusmäärärahoista (momentti 25.01.50, määrärahaa saa käyttää mm. oikeusjärjestyksen ja demokratian kehittämistä ja tunnetuksi tekemistä tukevaan toimintaan). Rahoitus liittyy hallitusohjelman tavoitteeseen puuttua määrätietoisesti ihmisoikeusongelmien tunnistamisen ja raportoinnin ongelmiin mm. turvaamalla kansalaisjärjestöjen toimintaedellytykset.
Lisätietoja:
Toimintaohjelma valtioneuvoston Hankeikkunassa
Katriina Nousiainen, erityisasiantuntija
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Itsehallinto ja yhdenvertaisuus EU:n oikeusalan rahoitusohjelmat yhdenvertaisuus Puhelin:0295150275 etunimi.suk[email protected]
Avustus on tarkoitettu tukemaan kansalaisyhteiskunnan osallisuutta rasismin vastaista ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelman toteutuksessa. Lisäksi avustuksella halutaan tukea nuorten osallisuutta rasismin vastaisessa työssä.
Kategorioissa 1-2 avustusta haetaan hakemuslomakkeella. Hakemuslomakkeeseen liitetään lomakkeen yhteydessä pyydetyt liitteet: hankesuunnitelma, hankkeen kustannusarvio, yhteisön viimeisin toimintakertomus, yhteisön viimeisin tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus, selvitys yhteisön nimenkirjoitusoikeudesta (esim. yhdistys-, säätiö- tai kaupparekisteriote).
Hakuaika alkaa 22.10.2020 ja päättyy 30.11.2020 klo 16:15, jolloin hakemusten tulee olla perillä oikeusministeriössä. Hakemukset pyydetään ensisijaisesti toimittamaan oikeusministeriön kirjaamoon sähköpostitse (oikeusministerio[at]om.fi). Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla. HUOM! Kirjaamo voi vastaanottaa korkeintaan 20 megatavun suuruisia sähköpostiviestejä. Mikäli viestin liitetiedostot ovat tätä suurempia, tulee lähetys jakaa useampaan viestiin.
Hakija tekee mahdolliset hakemuksen täydennykset ja päätöksen muutospyynnöt sähköpostitse oikeusministeriön kirjaamoon.
Myönnettyjä valtionavustuksia koskevat selvitykset tehdään omalla lomakkeella. Selvitykset lähetetään oikeusministeriön kirjaamoon päätöksen oikeasta yläreunasta löytyvällä diaarinumerolla.
Kategoriassa 3 haasteen voi lähettää täällä.
Hakemusten arviointikriteerit
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin. Hakemusten keskinäisessä vertailussa otetaan huomioon, miten hyvin hakukohtaiset perusteet (myöntöperusteet ja tekniset myöntöehdot), yleiset perusteet sekä valtionavustuslain mukaiset myöntöperusteet täyttyvät. Hakemusten arviointiin osallistuvat toimintaohjelman valmistelutyöryhmän puolesta etnisten suhteiden neuvottelukunta, romaniasiain neuvottelukunta sekä saamelaiskäräjät. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että hakija täyttää kaikki alla olevat hakukohtaiset myöntökriteerit.
Hakukohtaiset myöntöperusteet
Hakemusten arvioinnissa painotetaan erityisesti seuraavia asioita:
- Ehdotettavien hankkeiden tulee kytkeytyä selkeästi rasismin vastaiseen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelmaan.
- Rahoitusta voidaan myöntää uuden hankkeen aloittamiseen tai olemassa olevan toimintamallin levittämiseen uudelle paikkakunnalle.
- Hankesuunnitelmassa on kuvattava riittävällä selkeydellä ja tarkkuudella suunniteltu toiminta siten, että sen toteuttamiskelpoisuutta voidaan arvioida. Hankesuunnitelmassa tulee esimerkiksi kuvata tarkkaan toiminnan kohteena olevan ongelman nykytila ja perustellusti esittää siihen kohdistettavat puuttumismenetelmät.
Hankesuunnitelmia arvioidaan seuraavilla kriteereillä:
- taloudellisuus suhteessa tavoitteisiin
- vaikuttavuus
- relevanssi suhteessa toimintaohjelman tavoitteisiin
- hanke-ehdotuksen kannalta keskeisten rasismille ja syrjinnälle alttiiden väestöryhmien osallisuus hankkeen eri vaiheissa.
Oikeusministeriön myöntämä avustus voi kattaa pääsääntöisesti enintään 90 prosenttia avustettavan toiminnan hyväksyttävistä kustannuksista. Hankkeella on siten oltava vähintään 10 prosentin omarahoitusosuus (myös henkilöresurssi käy).
Valtionavustus voidaan myöntää saajalle sen omaan toimintaan tai hankkeeseen taikka käytettäväksi valtionavustuspäätöksen mukaista käyttötarkoitusta toteuttavan muun kuin saajan toiminnan tai hankkeen avustamiseen. Jos valtionavustus myönnetään käytettäväksi valtionavustuspäätöksen mukaista käyttötarkoitusta toteuttavan muun kuin saajan toiminnan tai hankkeen avustamiseen, valtionavustuksen saajan on tehtävä sopimus valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista toimintaa tai hanketta toteuttavan kanssa.
Hakemusten arvioinnissa ja vertailussa voidaan katsoa eduksi, jos toiminta tai hanke edistää yhtä tai useampaa seuraavista yleisistä tavoitteista, jotka perustuvat ministeriön hyväksymiin strategioihin tai sitoumuksiin:
- Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen, ks. laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) sekä yhdenvertaisuuslaki (1325/2014), joiden periaatteet koskevat myös ministeriön rahoittamaa toimintaa ja hankkeita.
- Kestävän kehityksen edistäminen: Ks. Agenda 2030 Suomessa ja Suomi, jonka haluamme 2050 - Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus.
Oikeusministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom.):
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään myös, jos se saapuu määräajan jälkeen.
Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
Oikeusministeriön myöntämä avustus voi kattaa enintään avustuspäätöksessä määritellyn osuuden avustettavan toiminnan tai hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävät kustannukset määritellään avustuspäätöksessä ja sen liitteissä.
Avustus ei saa yhdessä muiden julkisten tukien kanssa ylittää Euroopan yhteisön tai Suomen lainsäädännössä säädettyä valtionavustuksen tai muun julkisen tuen enimmäismäärää.
Avustuksen saajan taloudenhoito ja hallinto on järjestettävä asianmukaisesti.
Avustuksen käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä.
Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.
Oikeusministeriöllä on oikeus tehdä valtionavustuksen saajan talouteen ja toimintaan kohdistuvia tarkastuksia, jotka ovat tarpeellisia valtionavustuksen maksamisessa ja käytön valvonnassa (valtionavustuslain 16 §).
Avustuksen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä.
Jos avustuksen saaja täyttää julkisoikeudellisen laitoksen tunnusmerkit (esim. rahoituksesta yli puolet on julkista rahoitusta), avustuksen saajan tulee noudattaa hankintalakia kaikissa hankinnoissaan.
Jos avustuksen saaja saa avustusta tiettyyn hankintaan yli 50 % hankinnan arvosta, saajan on tässä hankinnassa noudatettava hankintalakia. (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016).
Valtioneuvoston kanslia on linjannut, että avustuksen saajan tulee pyytää tarjous useammalta kuin yhdeltä toimittajalta sellaisissa tavara- ja palveluhankinnoissa, jotka alittavat kansallisen kynnysarvon mutta joiden arvo ilman arvonlisäveroa ylittää 20 000 euroa.
Avustusten käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä. Selvitykseen sisältyy sekä talousraportointi että tuloksellisuusraportointi. Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.
Myönnetyistä avustuksista selvitykset tehdään lomakkeelta, joka julkaistaan myöhemmin oikeusministeriön verkkosivuilla. Selvitykset lähetetään oikeusministeriön kirjaamoon päätöksessä ilmoitetulla diaarinumerolla.
Yhteiset lapsemme ry: Rohkeasti ja reilusti kasvatustyössä - Antirasistiset koulutukset varhaiskasvattajille.
Avustussumma: 13000 €
Ad Astra i Helsingfors: Antirasism och likabehandling i fokus. För att skapa handledningsmodeller och verktyg i likabehandling och antirasism för pedagoger och universitetslärare samt rådgivning och information i antirasism för ungdomar tillsammans med Students of Colours ry.
Avustussumma: 22000 €
Familia ry: Työkalu (verkko-opas ja työpajamalli) kahden kulttuurin perheiden ja adoptioperheiden käyttöön: miten ottaa puheeksi rasismi lasten kanssa, miten puuttua rasismiin ja syrjintään.
Avustussumma: 10000 €
Helsingin NMKY: Reducing prejudices and expanding the role of people with cultural and ethnic minority backgrounds by facilitating co-operation events between majority and minority groups and increasing visibility of professionals with minority backgrounds.
Avustussumma: 18200 €
Mahdin nuoret ry: Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta antirasismista ja tiedostamattomista ennakkoluuloista nuorten keskuudessa.
Avustussumma: 2000 €
Moniheli ry: Vahvistetaan paikallisten järjestöjen valmiuksia toteuttaa rasisminvastaisia toimia yhteisöissään ja oppilaitoksissa, edistetään kansalaisyhteiskunnan toimijoiden, koulujen edustajien ja hallintoelinten välistä vuorovaikutusta ja keskustelua tehokkaista tavoista torjua rasismia kouluissa ja politiikan tasolla, levitetään rasismin vastaista tietoa kansallisella tasolla tuottamalla kirjallista materiaalia rasismin torjumiseksi useilla kielillä.
Avustussumma: 15000 €
Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö ry: Avustuksen avulla haluamme toteuttaa tasavertaista ja monipuolista ohjausta, jotta jokaisella nuorella olisi tasapuoliset mahdollisuudet saamaan laadukasta opinto-ohjausta asemastaan, sukupuolestaan ja taustastaan huolimatta.
Avustussumma: 10000 €
Seta ry: Valokuvausprojekti, jolla lisätään rodullistettujen ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien näkyvyyttä, tietoisuutta heihin kohdistuvasta syrjinnästä sekä vahvistetaan intersektionaalista näkökulmaa rasismin vastaisessa työssä.
Avustussumma: 15800 €
SPR/Savo-Karjala: Eri taustaisten nuorten yhteistyön ja toiminnan lisääminen, ja sitä kautta asenneilmapiiriin ja väestösuhteisiin vaikuttaminen.
Avustussumma: 7000 €
Suomen somalialaisten liitto: Some-kampanja vihapuheesta; nuorilta nuorille.
Avustussumma: 2000 €
Uskot-foorumi: Video- ja kuvakampanja + rauhankävelyt; Hankkeen tavoitteena on laajentaa representaatiota uskonnoista suomalaisessa yhteiskunnassa. Hankkeella vähennetään rasismia ja uskontoperusteista syrjintää sekä parannetaan uskonnollisiin yhteisöihin kuuluvien ihmisten asemaa normalisoimalla uskontoja, niiden kaikenikäisiä jäseniä ja uskonnon roolia yhteiskunnassa. Hankkeen tavoitteena on näyttää uskontoihin kuuluvat kulttuurit rikkautena ja tavallisena asiana, ei uhkana tai erikoisuutena.
Avustussumma: 5000 €