Hyppää sisältöön
Stáhtaráđđi ja ministeriijat Media

Lautamieskokoonpanot pienenevät toukokuun alusta

Vuoigatvuođaministeriija 24.4.2014 10.30
Tiedote -

Käräjäoikeuden lautamieskokoonpano kevenee toukokuun alusta lähtien. Samalla lautamiesten valintakelpoisuuden yläikärajaa nostetaan. Muutos on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä huomenna 25. huhtikuuta.

Käräjäoikeus on jatkossa lautamieskokoonpanossa päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtaja ja kaksi lautamiestä. Lautamiehet ovat siis jatkossakin peruskokoonpanossa enemmistönä. Erikseen säädetyin edellytyksin kokoonpanoa voidaan vahvistaa vielä kolmannella lautamiehellä. Käytännössä muutoksella vähennetään yksi lautamies nykyisistä kokoonpanovaihtoehdoista.

Samalla lautamieheksi valittavan henkilön yläikärajaa korotetaan kahdella vuodella 63:sta 65 vuoteen siten, että lautamieheksi voidaan valita henkilö, joka ei ole täyttänyt 65 vuotta.

Muutokset liittyvät oikeudenhoidon uudistamisohjelmaan vuosille 2013–2025. Lautamieskokoonpanon keventäminen tulee vähentämään oikeuslaitoksen kuluja arviolta 700 000 euroa vuodessa.

Kaikki riita-asiat ja suuri osa rikosasioista käsitellään käräjäoikeuksissa nykyisin ilman lautamiehiä, mutta lautamiehet osallistuvat edelleen vakavampien ja merkittävämpien rikosasioiden käsittelyyn.

Lisätietoja:
apulaisosastopäällikkö Heikki Liljeroos, puh. 02951 50428, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)om.fi