Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen: Lain noudattaminen kuuluu oikeusvaltioon

Vuoigatvuođaministeriija
Julkaisuajankohta 13.9.2017 18.09
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen korostaa, että lain noudattaminen on oikeusvaltioperiaatteen ytimessä. Häkkäsen mukaan omankädenoikeus ja sääntöihin perustumaton mielivaltaisuus on haluttu määrätietoisesti kitkeä Suomesta pois.

- Oikeusvaltion ytimeen kuuluu se, että lainsäätäjä säätää perustuslain ja ihmisoikeussopimusten reunaehdoissa lainsäädäntöä, jota tuomioistuin tulkitsee ja muut viranomaiset toimeenpanevat. Pidän tärkeänä, että ei lähdetä kyseenalaistamaan tuomioistuimen päätöksiä, vaan asioita muutetaan poliittisen päätöksenteon kautta, ministeri Häkkänen painotti tänään puhuessaan oikeusvaltioseminaarissa Helsingissä.

Ministeri Häkkänen korosti myös, että Suomen on oltava aktiivinen toimija oikeusvaltioperiaatteen puolustajana EU-keskusteluissa.

-  Euroopan unionin jäsenyys velvoittaa huolehtimaan ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja oikeuslaitosten toimivuudesta ja riippumattomuudesta – ja laajemmin, oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisesta, ministeri Häkkänen totesi.

Ministeri Häkkänen korosti, että EU:n yhteiset arvot ja yhteinen arvopohja ovat  eurooppalaisen integraation kovaa ydintä.

- Pidän tärkeänä, että Suomi varautuu tarvittaessa puolustamaan oikeusvaltioperiaatetta EU:ssa myös aiemmin käyttämättömillä keinoilla, ministeri Häkkänen sanoi.

Ministeri Häkkäsen mukaan oikeusvaltio on myös keskeinen tekijä taloudelliselle kasvulle. 

- Oikeuslaitoksen riippumattomuus ja tehokkuus ovat kilpailukykytekijöitä ja taloudellisen menestyksen kannalta merkittävää. Meidän tuleekin muistaa, että oikeusvaltiolla on perusarvonsa lisäksi myös merkitys Suomen kilpailukyvyn kannalta, Häkkänen totesi.

Oikeusvaltioseminaari on eduskunnan lakivaliokunnan, perustuslakivaliokunnan, oikeusministeriön ja Lakimiesliiton yhteinen seminaari, joka on osa Suomi100 -juhlavuotta.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Koko puhe

Antti Häkkänen
Back to top