Kyllä kaikki meistä voi puuttua. Jokaisella on rooli seksuaalisen häirinnän tilanteissa. Myös sivustakatsojalla. #kylläkaikkimeistä

 

Nuoriin naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän vastainen kampanja

Torjuntaohjelmaan sisältyi kampanja, jolla pyrittiin puuttumaan nuoriin naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään. Näkökulmana kampanjassa oli sivustakatsojien rooli – kampanjalla pyrittiin näyttämään, miten sivustakatsojat voivat puuttua häirintätilanteisiin sekä toimia uhrin tukena.

Sivustakatsojien rooliin ei Suomessa ole kiinnitetty huomiota seksuaalisen häirinnän ehkäisyssä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monet korkeakoulukampuksilla sekä naisille että miehille suunnatut valistusohjelmat keskittyvät kouluttamaan opiskelijoita puuttumaan seksuaaliseen väkivaltaan sivustakatsojan roolissa. Lue lisää sivustakatsojien roolista seksuaaliseen väkivaltaan puuttumisessa Rikoksentorjunta.fi-sivustolta.

Jokaisella on rooli seksuaalisen häirinnän tilanteissa

Kampanjan nimi oli ”Kyllä kaikki meistä”. Kampanjalla haluttiin näyttää, että kaikki meistä voivat puuttua häirintään, ja että jokaisella, myös sivustakatsojalla, on rooli seksuaalisen häirinnän tilanteissa.

Kampanjan kasvoina toimivat seuraavat henkilöt/mielipidevaikuttajat:

  • Molybros: vantaalainen tubettajakaksikko, jolla on Instagramissa lähes 19 000 seuraajaa.
  • Blokess: lyhyitä sketsejä sosiaalisessa mediassa julkaiseva ryhmä, jolla on yli 100 000 Instagram-seuraajaa.
  • Melo: suomalainen rap-artisti, joka on julkaissut kolme albumia. Melo oli ehdolla vuoden tulokkaaksi Emma-gaalassa 2020.
  • Mike Lanki: e-urheilija, yksi ensimmäisistä ammattimaisista striimaajista Suomessa.
  • Akseli Herlevi: televisiokokki, ravintoloitsija ja keittiömestari. Voitti Top Chef Suomi -tv-ohjelman ensimmäisen tuotantokauden vuonna 2011.
  • Joona Toivio: jalkapalloilija, Suomen maajoukkueen Huuhkajien kapteeniston jäsen. 

Kampanjaan sisältyy kampanjakasvojen tähdittämiä videoita, joita näytetettiin sekä sosiaalisessa mediassa että YLEllä. Lisäksi kampanjaan sisältyy teksti- ja videomainontaa sosiaalisessa mediassa sekä ulkomainontaa. Kampanja-aika oli 16.–29.8.2021. 

Kampanjavideot