Hoppa till innehåll
Media

Medborgarpulsen: Höjda elpriser har orsakat en fjärdedel av hushållen ekonomiska svårigheter

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.1.2023 11.39 | Publicerad på svenska 27.1.2023 kl. 14.47
Pressmeddelande

Elprishöjningarna har inneburit ekonomiska svårigheter för vart fjärde finländskt hushåll, framgår det av den Medborgarpulsen-enkät som genomfördes på uppdrag av statsrådets kansli i januari. De ekonomiska svårigheterna har drabbat främst låginkomsthushåll och eluppvärmda hushåll.

Människors oro över höjda elpriser och andra energipriser har minskat något, men är fortfarande stor. Nästan hälften av respondenterna är ganska eller mycket oroade över prishöjningarna.

Även människors oro över sin försörjning har lättat något jämfört med slutet av 2022, men är fortfarande stor. Över hälften av respondenterna uppger att de har varit tvungna att ändra sina konsumtionsvanor.

”De värsta hoten om höga energipriser har inte förverkligats tack vare en mild och blåsig vinter, vilket säkert har underlättat många hushålls ekonomiska situation. Konsumtionsbeteendet har dock fortfarande varit försiktigt, och över en tredjedel av respondenterna uppger att de förbrukar mindre pengar på livsmedel och dagligvaror”, säger Juho Jyrkiäinen, specialsakkunnig vid statsrådets kansli.

Tron på effekten av energisparande åtgärder har ökat betydligt, och över 90 procent uppger att de har vidtagit åtgärder för att spara energi. Andelen respondenter som försöker spara energi har ökat i jämn takt mellan enkäterna.

De populäraste sätten att spara energi är att minska användningen av elapparater (54 % av respondenterna), sänka rumstemperaturen hemma (51 %), ta kortare duschar (48 %) och minska användningen av elbastu (44 %).

Förtroendet för hälso- och sjukvården och för utbildningssystemet har minskat

Förtroendet för hälso- och sjukvården och för utbildningssystemet har fortsatt att minska och är lägre än någonsin under den tid då Medborgarpulsen-enkäter har genomförts (sedan våren 2020). 77 procent av respondenterna litar på utbildningssystemet och 69 procent på hälso- och sjukvårdssystemet. Förtroendet för försvarsmakten, polisväsendet, medierna, regeringen och de politiska partierna har ökat sedan den senaste enkäten.

Allmänhetens stöd till sanktionerna mot Ryssland och till mottagandet av ukrainska flyktingar till följd av Rysslands anfallskrig är fortsatt starkt. 86 procent av respondenterna godkänner EU:s sanktioner mot Ryssland, och 79 procent understöder mottagandet av flyktingar från Ukraina.

Den 42:a omgången av Medborgarpulsen-enkäten genomfördes mellan den 18 och den 23 januari 2023. Medborgarpulsen-enkäter genomförs för att utreda allmänhetens åsikter om aktuella teman och myndigheternas verksamhet. Därtill utreds svarspersonernas sinnesstämningar och förväntningar inför framtiden. Statistikcentralen ansvarar för insamlingen av enkätmaterialet.

Ytterligare information: Juho Jyrkiäinen, specialsakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 181

Tillbaka till toppen