Hoppa till innehåll
Media

Medborgarinitiativet införs vid ingången av mars

justitieministeriet
Utgivningsdatum 12.1.2012 14.01
Pressmeddelande -

I Finland införs den 1 mars 2012 ett nytt påverkningsmedel på statlig nivå, medborgarinitiativ. Medborgarinitiativet ger medborgarna möjlighet att få upp ärenden till behandling i riksdagen. Målet med det nya systemet är att främja fri medborgarverksamhet.

Avsikten är att republikens president stadfäster ikraftträdandet av lagen om medborgarinitiativ i morgon på fredagen den 13 januari.

Enligt en ny bestämmelse i grundlanden, som träder i kraft vid ingången av mars, har minst 50 000 röstberättigade finska medborgare rätt att lägga fram initiativ för riksdagen om att en lag ska stiftas. I lagen om medborgarinitiativ föreskrivs om förfarandet för att lägga fram ett medborgarinitiativ.

Ett lagförslag eller ett förslag om att lagberedning ska inledas

Ett medborgarinitiativ får väckas av en eller flera röstberättigade finska medborgare. Den som väcker ett initiativ ska utse minst en företrädare och en ersättare som ska sköta de praktiska åtgärder som hänför sig till initiativförfarandet.

Ett medborgarinitiativ kan innehålla antingen ett lagförslag eller ett förslag om att lagberedning ska inledas. Ett initiativ kan också gälla ändring eller upphävande av en gällande lag. Om initiativet utformas som ett lagförslag, ska det innehålla själva lagtexten. Ett initiativ ska gälla endast en ärendehelhet och det ska alltid innehålla motiveringar till förslaget.

Stödförklaringar ska samlas in inom sex månader

Underskrifter som stöder ett medborgarinitiativ, dvs. stödförklaringar, ska samlas in inom sex månader. De ska samlas in i pappersform eller elektroniskt i ett datanät. En särskild blankett som justitieministeriet fastställer ännu före lagens ikraftträdande ska användas för insamlingen av stödförklaringar i pappersform.

Väckande av ett initiativ och insamling av stödförklaringar på nätet förutsätter alltid s.k. stark autentisering, till exempel användning av bankkoder eller teleoperatörernas system för mobil identifiering. Vid insamling på nätet är det möjligt att utnyttja antingen ett datasystem som tillhandahålls av den som väckt initiativet eller en avgiftsfri nättjänst som upprätthålls av justitieministeriet och som tas i bruk på senhösten 2012. Systemet för insamling på nätet ska godkännas av Kommunikationsverket.

Den som väckt initiativet ger in stödförklaringarna till Befolkningsregistercentralen, som kontrollerar deras riktighet och fastställer antalet godkända stödförklaringar. Om antalet godkända stödförklaringar uppgår till minst 50 000, kan den som väckt initiativet lämna in initiativet till riksdagen för behandling. Om initiativet inte har överlämnats till riksdagen senast inom sex månader, förfaller det.

Riksdagen är skyldig att ta upp ett medborgarinitiativ till behandling, men bedömer sedan om initiativet ska godkännas eller om eventuella ändringar ska göras. Om riksdagen förkastar initiativet, kan ett nytt medborgarinitiativ om samma ärende läggas fram.

Offentliggörande av ekonomiskt stöd och skydd för personuppgifter

Bidragsbelopp som fåtts för framläggande av ett initiativ och uppgift om givarens namn ska offentliggöras, om värdet av det bidrag som en och samma givare har gett är minst 1 500 euro.

Då stödförklaringar samlas in och det inte ännu är säkert om ärendet ska tas upp till behandling i riksdagen, får undertecknarens namn och övriga personuppgifter inte finnas tillgängliga för allmänheten eller andra undertecknare. Även när stödförklaringar samlas in via den av justitieministeriet upprätthållna nättjänsten är stödförklaringarna sekretessbelagda.

Undertecknarnas namn offentliggörs först efter att Befolkningsregistercentralen har kontrollerat att antalet stödförklaringar uppgår till det krävda minimiantalet, dvs. 50 000.

Möjlighet även till EU:s medborgarinitiativ

I lagen om medborgarinitiativ föreskrivs även om det europeiska medborgarinitiativet. EU-förordningen om detta ska tillämpas från och med ingången av april. Genom EU:s medborgarinitiativ kan en miljon unionsmedborgare uppmana Europeiska kommissionen att lägga fram ett EU-lagförslag. Kommunikationsverket ska utfärda ett intyg över det datasystem som används vid insamlingen av underskrifter på nätet i Finland. Befolkningsregistercentralen ska kontrollera de underskrifter som samlats in i Finland och fastställa insamlingsresultatet. Justitieministeriets nättjänst kan inte utnyttjas vid framläggande av EU:s medborgarinitiativ.

Ytterligare upplysningar:
- konsultativ tjänsteman Kaisa Tiusanen, tfn 09 1606 7953, fö[email protected],
- information om den nättjänst för medborgarinitiativ som är under beredning vid justitieministeriet: projektchef Teemu Ropponen, tfn 040 525 5153, fö[email protected]
- Kommunikationsverket: informationssäkerhetsexpert Aki Tauriainen, tfn 09 696 6624, fö[email protected]
- Befolkningsregistercentralen: chef för informationstjänster Timo Salovaara, tfn 09 2291 6551, fö[email protected]

Lag om medborgarinitiativ bifogad till pressmeddelandet på nätet www.jm.fi

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen