Hoppa till innehåll
Media

Kandidater för Demokratipriset söks i september och oktober Barns och ungas möjligheter att delta som tema

justitieministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2012 6.00
Pressmeddelande -

Justitieministeriets Demokratipris delas ut i år till aktörer som främjar barns och ungas möjligheter att delta och påverka. Demokratins framtid är i hög grad beroende av barns och ungas rätt och möjligheter att påverka såväl i sin närmaste omgivning som i samhället i allmänhet. Som kandidater för priset söks aktörer som uppmuntrar barn och unga till initiativrikedom och positiv växelverkan med andra.

Kandidater kan nomineras av enskilda människor, organisationer och andra som vill tacka en viss aktör eller lyfta fram en viss verksamhetsform. Priset kan även delas ut till ett barn eller en ungdom.

Kandidater kan nomineras mellan den 14 september och den 15 oktober 2012. Prissumman är 10 000 euro och den delas mellan tre aktörer. Pristagarna väljs ut av en jury, som består av fyra barn och unga: sångerskan Diandra Flores, fotbollsspelaren Teemu Pukki, Stiftelsen Plan Finlands barnstyrelsemedlem Jimi Kuusipalo och ordförande för Finlands Ungdomsfullmäktiges Förbund rf (NUVA) Senni Raunio. En av pristagarna väljs ut genom allmän omröstning.

Om pristagarna filmas berättelser som kommer att visas på Yles morgon-tv. Priserna delas ut i Helsingfors den 13 november. Republikens president Sauli Niinistö är beskyddare av Demokratipriset.

Demokratipriset delas ut årligenoch dess syfte är att öka kännedom om medborgarsamhället och dess betydelse. Priset kan delas ut till ett projekt, en åtgärd, en aktör, eller en innovation som främjar till exempel medborgarinflytande, frivilligverksamhet eller delaktighet.

Demokratipriset samordnas av justitieministeriet. Samarbetsparterna är i år undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen, Finlands Ungdomssamarbete - Allians rf, Penningautomatföreningen, Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra och Yles morgon-tv.

Demokratipriset delades ut för första gången år 2011, då temat var frivilligverksamhet.

Ytterligare upplysningar:
Planerare Maria Wakeham-Hartonen, justitieministeriet, tfn 02951 50416
Specialplanerare Niklas Wilhelmsson, tfn 02951 50348
e-post: fö[email protected]

Nominera en kandidat och delta i diskussionen på dinasikt.fi!

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen