Hoppa till innehåll
Media

Den första rättegångsbiträdesnämnden har tillsatts

justitieministeriet
Utgivningsdatum 14.6.2012 10.20
Pressmeddelande -

Statsrådet har tillsatt en rättegångsbiträdesnämnd för mandatperioden 1.1.201331.12.2014.

Nämndens medlemmar är hovrättsråd Marianne Wagner-Prenner, Rovaniemi hovrätt (suppleant: hovrättslagman Robert Liljenfeldt, Vasa hovrätt), tingsdomare Marja Virtanen, Birkalands tingsrätt (suppleant: tingsdomare Pekka Päivänsalo, Helsingfors tingsrätt), överdomare Liisa Talvitie, Vasa förvaltningsdomstol (suppleant: förvaltningsrättsdomare Hannele Sarell, Åbo förvaltningsdomstol) och professor Pekka Viljanen, Åbo universitet (suppleant: professor Johanna Niemi, Helsingfors universitet).

I fortsättningen kan enbart en advokat, ett offentligt rättsbiträde eller ett rättegångsbiträde med tillstånd verka som rättegångsombud eller -biträde. Den rättegångsbiträdesnämnd som nu bildas beviljar tillstånd för rättsbiträden och rättegångsbiträden.

Lagen om rättegångsbiträden med tillstånd träder i kraft i början av 2013. Under den övergångstid om ett år efter lagens ikraftträdande har rättegångsombuden och -biträdena samma behörighet som tidigare.

Av rättegångsombuden och -biträdena krävs förutom en juridisk examen också att en advokatexamen eller minst ett års praktisk arbetserfarenhet avläggs för att tillståndet ska beviljas. Avläggande av domstolspraktik eller verksamhet i åklagaruppgifter betraktas alltid som denna typ av uppgifter.

I sin uppgift som rättegångsombud eller -biträde, och likaså i en uppgift som grundar sig på en domstols förordnande eller biträdesförordnande, är ett rättegångsbiträde som har beviljats tillståndet skyldig att på behörigt sätt iaktta likalydande yrkesetiska regler som advokater och offentliga rättsbiträden. Biträdestvånget införs i ett extraordinärt ändringssökande hos högsta domstolen.

Ett tillstånd behövs inte, om ombudet eller biträdet står i arbets- eller tjänsteförhållande till den berörda parten. En jurist i en arbetsmarknadsorganisations tjänst behöver inte heller ett tillstånd då han eller hon handlägger ärenden som hänför sig till tjänsteförhållandet. Också otvistiga fordringsmål kan fortfarande handläggas av andra än jurister. Däremot får nära släktingar inte längre utan tillstånd verka som ombud eller biträden i rätten.

Mer information:
regeringssekreterare Mika Risla, tfn 02951 50190, e-post: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen