Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Anna-Maja Henriksson Den nuvarande bestämmelsen om kriminalisering av sexköp fungerar inte

justitieministeriet
Utgivningsdatum 7.11.2012 8.30
Pressmeddelande -

Den nuvarande straffbestämmelsen om sexköp är otillräcklig för att på bästa möjliga sätt skydda offer för koppleri och människohandel", konstaterade justitieminister Anna-Maja Henriksson vid seminariet som ordnades tillsammans med riksdagens lagutskott i dag.

Enligt Henriksson bör Finland överväga införande av en allmän kriminalisering av sexköp enligt svensk modell, eftersom det för närvarande finns fall som inte omfattas av straffrättsligt ansvar, trots att det faktiskt handlar om koppleri eller människohandel. "Finland vill och får inte vara ett attraktivt land för människohandlare", konstaterar hon.

I Finland har det sedan 2006 varit straffbart att köpa sex av offer för människohandel eller koppleri. "De bevisningsproblem som den nuvarande lagstiftningen medfört har lett till situationer där en sexköpare inte kan ställas till svars, trots att det objektivt sätt förefaller uppenbart att köparen borde ha känt till personens utnyttjade ställning."

"Genom ett allmänt sexköpsförbud kan även underåriga skyddas bättre än för närvarande, då utnyttjare mer effektivt kan ställas till straffrättsligt ansvar för sina gärningar", fortsatte minister Henriksson.

Vid seminariet fick deltagarna höra om Sveriges erfarenheter av förbudet mot sexköp, som trädde i kraft år1999. Sverige har genomfört en omfattande utvärdering av hur lagstiftningen fungerar i praktiken. Om läget i Sverige berättade justitiekansler Anna Skarhed, som ledde utvärderingen, och människohandelsrapportör Kajsa Wahlberg.

Andra talare vid seminariet var professor Johanna Niemi, minoritetsombudsman och Finlands nationella människohandelsrapportör Eva Biaudet och lagstiftningsrådet Janne Kanerva från justitieministeriet. I den paneldiskussion som avslutade seminariet deltog även företrädare för åklagarna, polisen, Pro-tukipiste och EXIT ry.

Ytterligare upplysningar:
ministerns specialmedarbetare Robin Harms, tfn 02951 50176
e-post: förnamn.efternamn(at)om.fi

Anförandena vid seminariet bifogade till pressmeddelandet på nätet www.jm.fi






Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen