Hoppa till innehÄll
Media

Det nationella demokratiprogrammet 2025 inleds

justitieministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2019 14.57
Pressmeddelande

Nationella demokratiprogrammet 2025 inleddes i dag nÀr justitieministeriet tillsatte en förvaltningsövergripande arbetsgrupp för att bereda och samordna det. I programmet har man samlat de ÄtgÀrder i statsminister Marins regeringsprogram som frÀmjar det civila samhÀllets verksamhet och mÀnniskors delaktighet. Arbetet strÀcker sig över flera olika förvaltningsomrÄden.

Syftet med demokratiprogrammet Ă€r att frĂ€mja vars och ens lika möjligheter att vara delaktiga i samhĂ€llet. Genom programmet vill man utveckla möjligheterna till deltagande sĂ„ att alla kan hitta ett eget sĂ€tt att pĂ„verka. Avsikten Ă€r att delaktigheten ska stĂ„ i centrum i den offentliga förvaltningens verksamhet och att mĂ€nniskors förtroende för samhĂ€llets institutioner ska ökar. 

Demokratin i Finland utmanas bland annat av den ökande ojÀmlikheten i samhÀllet och det hÄrdnande diskussionsklimatet samt de internationella fenomenen med cyberhot och valstörningar. Demokratin mÄste stÀndigt utvecklas i takt med att omvÀrlden och mÀnniskornas behov förÀndras.

Det förvaltningsövergripande programmet syftar bland annat till att utveckla nya sÀtt att delta, frÀmja öppenheten och delaktigheten vid beredningen av Àrenden, stÀrka det civila samhÀllets verksamhetsförutsÀttningar samt stödja demokratifostran och mÀnskliga rÀttigheter. Dessutom ska en parlamentarisk arbetsgrupp utreda behoven att utveckla lagstiftningen gÀllande val, partier, partifinansiering och medborgarinitiativ samt bereda inrÀttandet av ett öppenhetsregister.

Ministerarbetsgruppen för utvecklande av rĂ€ttsstaten och för inre sĂ€kerhet följer genomförandet av programmet. Avsikten Ă€r att programmet bereds öppet och i ett brett samrĂ„d med det civila samhĂ€llet. 

Mer information
Niklas Wilhelmsson, enhetschef, tfn 02951 50348, [email protected]
Liisa MĂ€nnistö, specialsakkunnig, tfn 0295150231, [email protected]

Genomförandet av demokratiprogrammet kan följas pĂ„ statsrĂ„dets projektsidor. 

Tillbaka till toppen