Hoppa till innehåll
Media

Lagstiftningen om terroristbrott ska ses över

justitieministeriet
Utgivningsdatum 4.6.2012 7.30
Pressmeddelande -

Justitieministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att se över straffbestämmelserna om terroristbrott. Arbetsgruppen ska utreda om det finns behov av att kriminalisera deltagande i utbildning för ett terroristbrott och ändra bestämmelserna om finansiering av terrorism.

Utredning av behoven av att ändra lagstiftningen har nämnts i den nationella strategin för bekämpning av terrorism.

Att delta i utbildning för ett terroristbrott är inte straffbelagt i Finland. Gärningen har dock kriminaliserats i vissa europeiska länder. Utbildning om vapen och sprängämnen som skaffas på terroristläger är av stor betydelse med tanke på de nutida formerna av terrorism. Man vet att personer som vistas i Finland har deltagit i utbildning som hänför sig till terroristaktiviteter utanför landsgränserna.

Finansiering av terrorism har kriminaliserats i Finland år 2002. Först därefter har de övriga terroristbrotten kriminaliserats. Därför finns det skäl att bedöma vilka gärningar som borde vara straffbara uttryckligt som finansiering av terrorism. Även aktionsgruppen mot penningtvätt och finansiering av terrorism FATF, som är verksam i samband med OECD, har fäst uppmärksamhet vid kriminalisering av finansiering av en enskild terrorist eller terroristorganisation.

Arbetsgruppens mandatperiod är 1.6. - 30.11.2012.

Ytterligare upplysningar:
arbetsgruppens ordförande,lagstiftningsrådet Janne Kanerva, tfn 02951 50340
arbetsgruppens sekreterare, lagstiftningsrådet Jussi Matikkala, tfn 02951 50486
e-post: fö[email protected]

Information om projektet (på finska)

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen