Hoppa till innehåll
Media

Minister Henriksson: Hovrätten och förvaltningsdomstolen till Kuopio, förvaltningsdomstolen från Rovaniemi till Uleåborg tillgång på rättslig service tryggas i hela landet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 3.5.2012 8.00
Pressmeddelande -

Antalet hovrätter minskas med en och antalet förvaltningsdomstolar med två. Kouvola hovrätt slås samman med Östra Finlands hovrätt, som ligger i Kuopio. Till Kuopio överförs även Kouvola förvaltningsdomstol. Rovaniemi förvaltningsdomstol överförs till Uleåborg, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson om den fortsatta beredningen av domstolsreformen.

Enligt regeringsprogrammet ska ett tillräckligt omfattande nätverk av verksamhetsställen för domstolarna tryggas. Vidare ska hovrätterna och förvaltningsdomstolarna och deras verksamhetsområden förnyas.

En kommission som leddes av högsta domstolens president emeritus Leif Sevón föreslog i mars 2011 att den sammanslagna Östra Finlands hovrätt ska placeras i Kouvola. De linjer som ministern stakat ut och kommissionens förslag överensstämmer i övrigt.

- Målet bör vara att verksamheten utvecklas så att rättsskyddet bibehålls på en hög nivå och arbetet effektiviseras ytterligare. Genom en översyn av organisationen kan man säkerställa att personalen har tillräcklig specialkunskap och minska risken för att rättegångarna drar ut på tiden, vilket följer av ett sårbart system med små fullföljdsdomstolar, konstaterar ministern.

På längre sikt medför domstolsnätverksreformen inbesparingar både i lokal- och personalkostnader. - Kostnaderna har dock inte varit den avgörande faktorn vid beslutsfattandet utan en hög kvalitet på rättsskyddet. Det är ett faktum att antalet inkomna ärenden vid hovrätterna har minskat under de senaste åren.

Avsikten är att en regeringsproposition om reformen ska överlämnas till riksdagen i höst. Personalen kommer att höras innan beslutet fattas. Målet är att förnya organisationen från och med ingången av år 2014, även om verksamheten på orten kan inledas först senare på grund av lokalarrangemangen.

Det geografiska läget talar för Kuopio

Antalet inkomna ärenden vid hovrätterna har minskat under de senaste åren. Sammanslagningen riktas mot Östra Finland därför att Vasa och Rovaniemi hovrätters domkretsar utgående från befolkningsunderlaget är större än Östra Finlands och Kouvola hovrätters domkretsar, både för närvarande och enligt befolkningsprognoserna även i framtiden.

- Kuopio och Kouvola är mycket jämnstarka placeringsorter för den nya hovrätten, och därför har det varit ytterst svårt att välja mellan dessa två alternativ, konstaterar justitieminister Henriksson. - Avgörandet baserar sig framför allt på Kuopios centrala läge i Östra Finland. Målet är att skapa ett så starkt rättsligt centrum i Östra Finland som möjligt.

Som städer är Kuopio och Kouvola ungefär av samma storlek. Hovrätterna i dessa städer är också nästan lika stora i fråga om både antalet anställda och ärenden. Även lokalkostnaderna skulle efter sammanslagningen bli ungefär lika stora i båda städerna. Avsikten är att placera den sammanslagna hovrätten i de nuvarande lokalerna för Östra Finlands hovrätt i Kuopio.

Indragningen av båda domstolarna i Kouvola kommer att göra det svårare särskilt för kanslipersonalen att placera sig i andra uppgifter på hemorten. Justitieministeriet kommer att med alla till buds stående medel stödja placeringen av personalen i nya uppgifter i alla dessa domstolar.

De minsta förvaltningsdomstolarna slås samman

Det finns stora skillnader i förvaltningsdomstolarnas storlek. Behovet av sammanslagning gäller de minsta av dem, dvs. Uleåborgs, Kuopio, Kouvola och Rovaniemi förvaltningsdomstolar. Norra Finlands förvaltningsdomstol ska enligt förslaget placeras i Uleåborg, eftersom befolkningsprognosen för regionen är på uppåtgående och antalet anställda vid Uleåborgs förvaltningsdomstol är större än i Rovaniemi. Den sammanslagna förvaltningsdomstolen kan inrymmas i den fastighet där Uleåborgs förvaltningsdomstol för närvarande är verksam.

Efter sammanslagningen kommer Östra Finlands förvaltningsdomstol att placeras i Kuopio, dels på grund av ortens centrala läge men också på grund av att antalet ärenden är större vid Kuopio förvaltningsdomstol än vid Kouvola förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolen kan få de lokaler som behövs i Kuopio.

Tillgången på service tryggas

Resorna till och från domstolens sammanträden blir inte längre till följd av reformen, eftersom de domstolar som föreslås bli placerade i Kuopio kommer att hålla sammanträden även i Kouvola. På samma sätt kommer Norra Finlands förvaltningsdomstol att behandla ärenden i Rovaniemi även i framtiden. Användningen av videokonferens och andra datatekniska hjälpmedel ska vidare effektiviseras vid domstolarna. Även i fortsättningen ska domstolarna enligt behov hålla s.k. reseting.

Minister Henriksson besökte hovrätterna och förvaltningsdomstolarna före beslutsfattandet.

Ändringar planeras även i domkretsarna

Landskapet Kajanaland kommer att överföras från nuvarande Östra Finlands hovrätts domkrets till Rovaniemi hovrätts domkrets. Landskapet Päijänne-Tavastland kommer dessutom att överföras från nuvarande Kouvola förvaltningsdomstols domkrets till Tavastehus förvaltningsdomstols domkrets. Genom ändringarna fördelas antalet ärenden jämnare vid domstolarna.

Man kommer dessutom att särskilt utreda behovet av att överföra Satakunda och Hyvinge tingsrätter till Åbo hovrätts domkrets samt överföra Birkalands tingsrätt till Vasa hovrätts domkrets.

De nuvarande hovrätterna ligger på följande orter: Åbo, Vasa, Östra Finlands hovrätt i Kuopio, Helsingfors, Kouvola och Rovaniemi. Antalet anställda: Helsingfors hovrätt 168, Åbo hovrätt 113, Vasa hovrätt 65, Östra Finlands hovrätt 51, Kouvola hovrätt 50 och Rovaniemi hovrätt 46.

De regionala förvaltningsdomstolarna ligger på följande orter: Helsingfors, Tavastehus, Kouvola, Kuopio, Uleåborg, Rovaniemi, Åbo och Vasa. Antalet anställda: Helsingfors förvaltningsdomstol 155, Vasa förvaltningsdomstol 74, Tavastehus förvaltningsdomstol 50, Kuopio förvaltningsdomstol 44, Kouvola förvaltningsdomstol 30, Uleåborgs förvaltningsdomstol 27 och Rovaniemi förvaltningsdomstol 15. Ålands förvaltningsdomstol kommer att finnas kvar i Mariehamn i samband med Ålands tingsrätt.

Ytterligare upplysningar:
biträdande avdelningschef Heikki Liljeroos, tfn 09 1606 7608 eller 050 516 0213, och utvecklingschef Ann-Mari Pitkäranta, tfn 09 1606 7915 eller 050 565 8987,
e-post: förnamn.efternamn(at)om.fi

Bilagor finns på justitieministeriets webbplats www.jm.fi.

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen