Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson: Ett fungerande rättssystem är en konkurrensfaktor och en hörnsten i ekonomin

justitieministeriet
Utgivningsdatum 27.3.2012 14.00
Pressmeddelande -

- I den globala ekonomin är Finlands fungerande rättssystem en konkurrensfaktor när det gäller företags beslut om etablering, konstaterade justitieminister Anna-Maja Henriksson i sitt tal vid Ekonomiska Samfundets möte den 27 mars 2012 i Helsingfors.

- I den politiska debatten om ekonomin som förs såväl i Finland som i övriga Europa kommer man kanske inte alltid i håg att rättssamhället är en av hörnstenarna i marknadsekonomin. Att myndigheternas beslut bygger på lag och att domstolarna är oberoende är ytterst viktigt för företagen.

- En företagare som etablerar sig eller verkar på nya marknader gör självfallet alltid en riskbedömning, omfattande också den politiska risken. Här är bedömningen av myndigheters och domstolars opartiska verksamhet en viktig del. Centrala frågor för företagare är till exempel möjligheterna att lösa avtalsmässiga eller andra juridiska konflikter.

- Korruption är ett område som också brukar ägnas uppmärksamhet vid en sådan riskbedömning. Man pratar ofta om korruption endast ur en kriminalpolitisk synvinkel, men minst lika viktigt är att se korruption som ett hot mot den fria konkurrensen. På ett mer allmänt plan kan man säga att där det inte finns en fungerande rättstat, där finns inte heller förutsättningar för den fria konkurrens som en välfungerande marknadsekonomi förutsätter.

- Regeringen godkände i januari ett åtgärdsprogram för minskande av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet för åren 2012-2015. Programmet innehåller 22 konkreta åtgärdsförslag. Programmets mål är att bekämpa ogräsen i företagsvärlden, som drar mattan under de företag som håller sig på den lagliga vägen. Ärligt företagande ska löna sig, de oärliga ska få allt svårare att verka.

- Vi har all anledning att med alla möjliga medel försöka främja tillväxt i ekonomin. Tillväxt skapar jobb, jobb ger lön, löner ger skatter. Tillväxt skapas av framgångsrika företag. Företag kan växa och vara framgångsrika - och ge jobb! - i en omgivning och i en kultur som har ett klart, transparent och förutsägbart regelverk, som stimulerar till risktagande och som ger dem i vilkas fall risken realiseras en ny chans.

Ytterligare upplysningar:
ministerns specialmedarbetare Malin Brännkärr, tfn 09 1606 7520
e-post: fö[email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen