Hoppa till innehåll
Media

Utbyte av straffregisteruppgifter mellan EU-länderna effektiviseras

justitieministeriet
Utgivningsdatum 10.5.2012 10.00
Pressmeddelande -

Lagen om lagring av straffregisteruppgifter och om utlämnande av sådana uppgifter mellan Finland och de övriga EU-medlemsstaterna träder i kraft den 15 maj. Avsikten är att republikens president stadfäster lagändringarna i morgon den 11 maj.

EU-medlemsstaterna överför också för närvarande uppgifter om domar till den medlemsstat där den dömde är medborgare och straffregisteruppgifter utlämnas på begäran för handläggning av brottmål. Genom reformen effektiviseras utbytet av uppgifter så att uppgifter kan utbytas i elektronisk form via det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (ECRIS). Centralmyndigheten för uppgiftsutbytet är Rättsregistercentralen.

Utöver fängelsestraff ska medlemsstaterna lämna ut uppgifter om bötesstraff som dömts ut av en domstol. Förfarandet är nytt i Finland, eftersom man för närvarande inte lämnar ut uppgifter ur bötesregistret till andra medlemsstater.

Straffregisteruppgifterna lagras endast i medlemsstaternas egna databaser och medlemsstaterna har inte direkt åtkomst till de andra staternas databaser. Var och en medlemsstat ska lagra uppgifter också om sådana domar som meddelats deras medborgare i andra medlemsstater. Då kan staten på ett heltäckande sätt svara på förfrågningar om medborgarnas straffregisteruppgifter.

Uppgifter om domar som meddelats finska medborgarei andra medlemsstater ska lagras i ett lagringsregister som inrättas för detta ändamål. Sådana domar som enligt den finska lagstiftningen ska antecknas i straffregistret överförs ur lagringsregistret till straffregistret. I fråga om övriga domar som lagrats i lagringsregistret, till exempel om bötesdomar, antecknas i straffregistret enbart att det i lagringsregistret finns uppgifter om en sådan dom.

I lagringsregistret lagras de uppgifter som en annan medlemsstat har översänt. Uppgifter som lagrats i registret lämnas ut i begränsad utsträckning. De finska åklagar- eller förundersökningsmyndigheterna kan ur lagringsregistret få sådana uppgifter från en annan medlemsstat som de för närvarande får av med stöd av begäran om rättshjälp. På detta sätt kan uppgifter inhämtas snabbare, vilket för sin del förkortar den totala behandlingstiden vid brottmål.

En uppgift ska utplånas ur lagringsregistret när den medlemsstat som har överfört uppgiften meddelar att den har utplånat uppgiften ur sitt eget register.

Nytt är också det att om en medborgare i en annan medlemsstat begär ett straffregisterutdrag beträffande sig själv hos Rättsregistercentralen, ska denna begäran förmedlas till den stat där personen i fråga är medborgare. Syftet är att säkerställa att personer som är dömda för sexualbrott mot barn inte kan hemlighålla en sådan dom eller utöva yrkesverksamhet som innebär tillsyn av barn i en annan medlemsstat.

Ytterligare upplysningar: lagstiftningsrådet Tarja Innanen, tfn 09 1606 7678
e-post: fö[email protected]

Tillbaka till toppen