Hoppa till innehåll
Media

Straffbarheten av penningtvättsbrott utvidgas vid ingången av maj

justitieministeriet
Utgivningsdatum 26.4.2012 8.58
Pressmeddelande -

Straffbarheten av penningtvättsbrott utvidgas så att en person i de grövsta fallen kan dömas för penningtvätt även när personen tvättar tillgångar som han eller hon har fått genom sitt eget brott. Hittills har den som varit delaktig i förbrottet, t.ex. i ett narkotikabrott, inte dömts för penningtvätt, eftersom det har ansetts att penningtvätten redan har beaktats i straffskalan för förbrottet. Avsikten är att republikens president stadfäster ändringen i strafflagen på fredagen den 27 april så att den träder i kraft vid ingången av maj.

I fortsättningen kan gärningsmannen dömas för grov penningtvätt, om brottet med beaktande av att gärningarna fortsätter och är planmässiga utgör en väsentlig och den mest klandervärda delen av ett brott eller flera brott som har samband med varandra.

Genom ändringen avhjälps det missförhållande i den gällande lagen som gett gärningsmannen möjlighet att utan hot om straff tvätta tillgångar som han eller hon har fått genom sitt eget brott. Enligt det nuvarande systemet kan även ringa medverkan till förbrottet, t.ex. till organiserad narkotikabrottslighet, ha lett till ansvarsfrihet i fråga om grov penningtvätt. I dessa fall har penningtvättaren dömts endast t.ex. för narkotikabrott och inte också för grov penningtvätt, för vilken det strängaste straffet är fängelse i sex år.

Reformen förbättrar också brottsoffrets ställning, eftersom den innehåller tydliga bestämmelser om förhållandet mellan egendom som döms förverkad till staten och skadestånd till målsäganden.

I och med reformen slutförs den tvåfasiga lagstiftningsprocessen som gäller penningtvättsbrott.

Ytterligare upplysningar: lagstiftningsrådet Matti Marttunen, tfn 09 160 67653
e-post: fö[email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen