Hoppa till innehåll
Media

Finland har lämnat sin rapport om partifinansiering och mutor till GRECO

justitieministeriet
Utgivningsdatum 24.6.2009 7.00
Pressmeddelande -

I december 2007 gav GRECO Finland tio rekommendationer gällande partifinansieringens öppenhet. Justitieministeriet tillsatte en val- och partifinansieringskommission för att utreda behovet att ändra lagstiftningen och förfarandena. Utgående från kommissionens förslag har bestämmelserna om kandidaters valfinansiering reviderats genom omfattande ändringar som trädde i kraft i maj 2009. Genomförandet av rekommendationerna som gäller partifinansiering har inte ännu slutförts. Avsikten är att kommissionen slutför sitt arbete för denna del före utgången av september 2009.

Enligt Finlands svar ska kandidaterna för närvarande bl.a. redovisa för sina kampanjkostnader och den finansiering de fått avsevärt mer detaljerat än förut. Till exempel gränserna för när ett enskilt stöd ska redovisas har sänkts betydligt. Ansvaret för övervakningen av valfinansieringen koncentreras till Statens revisionsverk, vars opartiska ställning tryggas i grundlagen. Också öppenheten kring valfinansieringsredovisningarna och medborgarnas möjligheter att få information har främjats.

Behovet att ändra lagstiftningen med anledning av GRECO:s rekommendationer i anslutning till kriminalisering av mutor utreds i justitieministeriets arbetsgrupp, som ska slutföra sitt arbete före slutet av september. Arbetsgruppen ska utreda behovet att skärpa straffen för mutbrott i näringslivet samt attändra bestämmelserna om mutor åt riksdagsledamöter så att de motsvarar Europarådets straffrättsliga konvention om korruption.

Enligt nuvarande tidsplan ska GRECO behandla genomförandet av rekommendationerna i medlemsstaterna vid sitt plenum i december.


Ytterligare upplysningar:
konsultativ tjänsteman Helinä Lehtinen, tfn (09) 1606 7624
Partifinansiering: specialsakkunnig Kaisa Tiusanen, tfn (09) 1606 7953
Kriminalisering av mutor: lagstiftningsdirektör Asko Välimaa, tfn (09) 1606 7700
e-post: fornamn.efternamn (at)om.fi

Tuija Brax
Tillbaka till toppen