Hoppa till innehåll
Media

Immaterialrättsliga mål och ärenden ska koncentreras till marknadsdomstolen

justitieministeriet
Utgivningsdatum 4.10.2012 10.00
Pressmeddelande -

Regeringen föreslår att domstolsbehandlingen av mål och ärenden som gäller industriella rättigheter och upphovsrätt ska koncentreras till marknadsdomstolen. Enligt propositionen som överlämnades till riksdagen i dag ska marknadsdomstolen handlägga besvär över beslut som fattats av de registermyndigheter som beviljar industriella rättigheter samt alla de tvistemål och ansökningsärenden som gäller immateriella rättigheter.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2013.

Industriella rättigheter är bland annat patent, mönsterrätt, varumärke och firma. Dessutom ska besvär över Kommunikationsverkets beslut angående domännamn styras till marknadsdomstolen.

Att immaterialrättsliga mål och ärenden, dvs. mål och ärenden som gäller industriella rättigheter och upphovsrätt, koncentreras till ett forum ska enligt propositionen leda till att beslutsverksamheten effektiviseras och snabbas upp samt att sakkunskap på området förbättras. Sakkunskapen om immaterialrätt utvecklas i Finland, vilket är till nytta även för företag. För närvarande är handläggningen av dessa ärenden splittrad på flera ställen.

Syftet är att genomföra reformen i början av september 2013. När besvär över Patent- och registerstyrelsens (PRS) beslut angående dessa ärenden ska koncentreras till marknadsdomstolen och ändring i övriga beslut av PRS skasökas hos Helsingfors förvaltningsdomstol, kan PRS:s besvärsnämnd dras in ungefär ett halvt år senare, dvs. i början av år 2014.

Marknadsdomstolens avgöranden som gäller beslut av en registermyndighet ska få överklagas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen, om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. Ändring i ett avgörande av marknadsdomstolen i ett tvistemål eller ansökningsärende som gäller industriella rättigheter eller upphovsrätt ska få sökas hos högsta domstolen, om högsta domstolen meddelar besvärstillstånd.

Ytterligare upplysningar:
specialsakkunnig Jussi Karttunen, tfn 02951 50444, e-post: fö[email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen