Hoppa till innehåll
Media

Anslag för forsknings- och utvecklingsprojekt inom brottspåföljdsområdet kan sökas

justitieministeriet
Utgivningsdatum 20.2.2018 14.49
Nyhet

Ansökan om finansiering ska lämnas in före den 19 mars 2018 till Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhets registratorskontor.

Effektmålet för verkställigheten av straff är att förbättra förutsättningarna för dem som avtjänar ett straff att leva ett liv utan brott och minska deras risk för återfall i brott både under och efter strafftiden. Målet är att flytta tyngdpunkten i verksamheten inom brottspåföljdsområdet från anstaltspåföljder till samhällspåföljder och från slutna till öppna anstalter. Samtidigt ska användningen av övervakad frihet på prov utökas. Närarbete ska ges en allt större roll i anstalternas verksamhet. För att uppnå effektmålen behövs det också utveckling och forskning.

Brottspåföljdsmyndigheten har enligt sin strategi följande samhälleliga effektmål:

  • Vi ökar våra klienters förmåga att leva ett liv utan brott.
  • Vi garanterar säkerheten vid verkställighet av straff och främjar tryggheten i samhället.
  • Vi ser till att rättssäkerhet och likabehandling förverkligas i vår verksamhet.

År 2018 beviljas finansiering särskilt sådana forsknings- och utvecklingsprojekt som syftar till att skapa verksamhetssätt och -modeller som främjar dessa effektmål. I denna ansökningsomgång beviljas högst 200 000 euro för att genomföra de utvalda projekten.

Ansökan om finansiering ska lämnas in före den 19 mars 2018  till Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhets registratorskontor antingen i pappersform (adress: Fågelviksgränden 4, 00530 Helsingfors / fr.o.m. den 1 mars 2018: Fågelviksgatan 5, 00530 Helsingfors, Finland) eller i skannad form per e-post ([email protected]).

Till ansökningen ska bifogas information om den ansvariga forskaren för projektet och om hans eller hennes behörighet samt en forskningsplan med information om projektets mål, tidsplan, metoder, material och rapportering. Finansieringsplanen för hela projektet ska också framgå av ansökningen. Finansieringen som beviljas är beskattningsbar inkomst för vilken de lagstadgade arbetsgivaravgifterna ska betalas.

Justitieministeriets kriminalpolitiska avdelning beslutar om beviljandet av finansieringen efter att ha fått Brottspåföljdsmyndighetens utlåtande om de projekt som ansökt om finansiering. Vid behov kan det också inhämtas ett utlåtande av en utomstående bedömare. Vid bedömningen av projekten betonas projektets samhälleliga betydelse, metodernas och materialets lämplighet för brottspåföljdsområdet, planens genomförbarhet och genomskinlighet samt hur den information som projektet producerar skulle kunna tillämpas och hur nyttig den skulle vara.

Ytterligare upplysningar: överinspektör Ilppo Alatalo, Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhet, tfn 050 593 4679 eller 0259 688416, [email protected], eller specialplanerare Markus Alanko, justitieministeriets kriminalpolitiska

Tillbaka till toppen