Hoppa till innehåll
Media

Arbetsgrupp ska utarbeta en handbok om barn som brottsoffer

justitieministeriet
Utgivningsdatum 16.5.2012 12.30
Pressmeddelande -

Justitieministeriet har tillsatt en multiprofessionell arbetsgrupp för att bereda en handbok som innehåller information åt föräldrar vars barn har fallit offer för brott. I handboken behandlas de centrala frågorna som hänför sig till straffprocessen med beaktande av barnets bästa. Tyngdpunkten i handboken ligger på vålds- och sexualbrott. Målet med projektet är att förbättra ställningen av barn som fallit offer för brott och främja förverkligandet av barns rättigheter.

Initiativet till utarbetandet av handboken togs av Psykologförbundets rättspsykologiska kommission. Psykologer har varit bekymrade över att barn blir tvungna att delta i förhörstillfällen oförberett. Problem har uppstått även till följd av att förberedelsen har varit för grundlig. Då kan barnets utsaga blandas med vuxens uppfattningar om ärendet, vilket försvagar utsagans tillförlitlighet.

Utarbetandet av handboken ingår i den nationella handlingsplanen för grundläggande och mänskliga rättigheter. Handboken kommer att publiceras på webben på våren 2013.

Ytterligare upplysningar:
arbetsgruppens ordförande, konsultativ tjänsteman Mervi Sarimo, tfn 09 1606 7819, e-post: fö[email protected]

Information om projektet

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen