Pågående åtgärder
Åtgärderna i programmet för bekämpning av våld mot kvinnor är inriktade på att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Målet är att öka medvetenheten om problemet och hjälpa offren att hitta de stödtjänster de behöver. I programmet ingår totalt 32 åtgärder.
Nedan presenteras några av de åtgärder som pågår som bäst.
Rädda Barnen rf genomför ett projekt, som syftar till att öka medvetenheten bland unga i åldern 11‒17 år om olika former av sexuella trakasserier och sexuellt våld på nätet och i sociala medier.
I projektet behandlas också hur unga personer kan skydda sig mot sexuella trakasserier, grooming och sexuellt våld på nätet.
Projektet syftar också till att öka medvetenheten om fenomenet hos dem som arbetar med unga och att erbjuda dem material som de kan utnyttja i sitt arbete med unga.
Kampanjmaterialet planeras tillsammans med de unga.
Kampanjen genomförs våren 2023.
Justitieministeriet har beviljat Brottsofferjouren statsunderstöd 2021–2022 för ett utbildningsprojekt om våld mot kvinnor. Syftet med projektet är att utbilda poliser, åklagare, domare och rättsbiträden om olika fenomen som förekommer i samband med våld mot kvinnor. I utbildningen behandlas bland annat digitalt våld och hedersrelaterat våld samt dynamiken i våld i nära relationer. Projektet genomförs i nära samarbete med Setlementti Tampere, Förbundet för mödra- och skyddshem samt de myndigheter som deltar i straffprocessen. Utbildningen består av cirka tio kursdagar på olika håll i Finland. Dessutom ordnas webbinarier och webbstudier.
Programmet innehåller flera utbildningsinsatser för att öka medvetenheten hos de anställda vid Brottspåföljdsmyndigheten om våld mot kvinnor. De grundläggande studierna för dem som kommer in i branschen kompletteras med fakta om kvinnors specifika behov. Dessutom erbjuds alla anställda vid Brottspåföljdsmyndigheten kompletterande webbutbildning om kvinnospecifika frågor. För de anställda vid Brottspåföljdsmyndigheten ordnas utbildning bland annat om våld mot kvinnor, om hur man kan inleda samtal om våld och ingripa i våld. Dessutom utbildas personer som arbetar med kvinnliga fångar i frågor som uttryckligen hänför sig till våld mot kvinnor, människohandel och identifiering av trauman hos våldsutsatta offer. Utbildningarna utgör en helhet som successivt fördjupar sig i specialfrågor. Utbildningarna kompletteras med anvisningar.
Programmet innehåller också våldsförebyggande åtgärder med inriktning på förövarna. Vid Brottspåföljdsmyndigheten införs programmet Predov, som har utvecklats i Sverige. Programmet används för arbete med våldsutövare i nära relationer.