Idétävling för civilsamhällesaktörer: föreslå åtgärder till handlingsprogrammet mot rasism
Justitieministeriet utlyser en idétävling för att uppmuntra civilsamhällesorganisationer att delta i planeringen av åtgärder i regeringens handlingsprogram mot rasism och för goda relationer mellan befolkningsgrupper.
Det finns tre kategorier i tävlingen:
1) Projektkategorin
Civilsamhällesaktörer kan framföra idéer till åtgärder som de själva genomför lokalt, regionalt eller nationellt. Idéer ska lämnas in till justitieministeriet i form av ett projektförslag, inklusive budget, eftersom åtgärderna finansieras genom justitieministeriets anslag för statsunderstöd.
2) Ungdomskategorin
Ungdomsorganisationer och ungdomsfullmäktige kan föreslå idéer till åtgärder som de själva genomför lokalt. Åtgärderna ska öka medvetenheten om antirasism och icke-diskriminering bland ungdomar. Idéer ska lämnas in till justitieministeriet i form av ett projektförslag, inklusive budget, eftersom åtgärderna finansieras genom justitieministeriets anslag för statsunderstöd. I ungdomskategorin kan ett enskilt bidrag vara högst 2 000 euro.
3) Utmaningskategorin
Civilsamhällesaktörer kan föreslå konkreta åtgärder som ska ingå i handlingsprogrammet. Åtgärderna ska i första hand vara sådana att det är uppgift av den offentliga sektorn att genomföra dem. Bästa idéer genomföras inom ramen av handlingsprogrammet och organisation som har skickat en sådan idé, kan bidra till planering av den konkreta åtgärden.
Stödet till idéer i kategorier 1-2 beviljas som projektunderstöd för ett tidsbegränsat projekt. Understöd kan sökas av sammanslutningar och stiftelser med rättsförmåga. Understöd kan inte beviljas kommuner, arbetsgrupper, privatpersoner, läroanstalter eller bolag. Understödet kan beviljas en kommun eller en annan myndighet, om projektet ska genomföras av en lokal eller regional arbetsgrupp som är relevant för det handlingsprogrammet (en lokal ungdomsfullmäktige, en lokal romska arbetsgrupp eller liknande).
Idéer kan lämnas in från och med den 22 oktober till den 30 november 2020 kl. 16.15. Ansökan om projektstöd ska göras på en särskild ansökningsblankett.
Besluten fattas i december 2020. Ett meddelande om beslutet skickas till den adress som sökanden har angett på ansökningsblanketten.
Justitieministeriet kan använda högst 120 000 euro för understöden.
Understödet beviljas enligt statsunderstödslagen (688/2001).
Mer information
Katriina Nousiainen, specialsakkunnig
justitieministeriet, Avdelningen för demokrati och offentlig rätt, Självstyrelse och jämlikhet EU:s finansieringsprogram inom det rättsliga området likabehandling Telefon:0295150275 [email protected]
Syftet är att stödja delaktighet av civilsamhällesorganisationer i handlingsprogrammet mot rasism och för goda relationer mellan befolkningsgrupper. Därtill är syftet att stödja ungdomarnas delaktighet i aktiviteter mot rasism.
Vid kategorier 1-2 understöd söks med ansökningsblankett. Till ansökningsblanketten bifogas de bilagor som begärs i blanketten. Sökanden ombeds lämna in ansökan med bilagor till justitieministeriets registratorskontor antingen per brev eller per e-post ([email protected] eller Justitieministeriet, Riddargatan 2 B, 00170 Helsingfors) inom utsatt tid. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram i tid.
Justitieministeriet skickar understödsbeslutet till den adress som anges i ansökan.
Om sökanden behöver komplettera ansökan eller begära ändring i beslutet, ska han eller hon kontakta justitieministeriets registratorskontor.
Redovisningarna om beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett som kommer att hittas senare från justitieministeriets hemsida. Redovisningarna skickas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Vid kategorin 3 ska idéen skickas via webropol-länken åt justitieministeriet.
Vid kategorier 1-2 beviljas understödet efter prövning. Bedömningen och jämförelsen av ansökningarna utgår från en helhetsbedömning. Vid jämförelsen av ansökningarna beaktas hur väl utlysningens villkor (grundläggande och tekniska kriterier), de allmänna villkoren och villkoren enligt statsunderstödslagen uppfylls. I bedömningen av ansökningarna deltar delegationen för etniska relationer, delegation för romska ärenden och sametinget. Sökande ska uppfylla alla de kriterier som anges nedan.
Kriterier för denna utlysning
- Finansiering kan beviljas för att inleda ett nytt projekt eller för att införa en befintlig verksamhetsmodell på en ny ort.
- Projektplanen ska innehålla en tillräckligt tydlig och noggrann beskrivning av den planerade verksamheten så att man kan bedöma om projektet är genomförbart. I projektplanen ska det bland annat ingå en noggrann beskrivning av det aktuella problemets nuläge och de åtgärder som ska vidtas för att ingripa i det.
Projektplanen utvärderas på följande kriterier:
- kosteffektivität
- verkningsfullhet
- relevans i förhållande till det handlingsprogrammet
- delaktighet av befolkningsgrupper som är utsätta för rasism och diskriminering
Vid kategorin 3 bedöms idéerna enligt följande kriterier:
a) hur genomförbar idén är i praktiken
b) hur innovativ idén är
Det understöd som justitieministeriet beviljar kan i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Projektets självfinansieringsandel bör således uppgå till minst 10 procent (även personalresurser godkänns).
Statsunderstödet kan beviljas för sökandens egen verksamhet eller egna projekt eller för att användas av sökanden för att understödja verksamhet eller projekt som genomförs av någon annan än sökanden och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet. Om statsunderstöd beviljas för att användas för att understödja en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än understödstagaren och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet, ska statsunderstödstagaren med den som genomför verksamheten eller projektet ingå ett avtal om statsunderstödets användning, om övervakningen av användningen och om villkoren.
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningar kan det vara till fördel om verksamheten eller projektet främjar ett eller flera av följande allmänna mål, som grundar sig på strategier eller förbindelser som ministeriet har godkänt:
- Främjande av jämställdhet och likabehandling, se lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) samt diskrimineringslagen (1325/2014), vars principer gäller all verksamhet och alla projekt som ministeriet finansierar
- Främjande av hållbar utveckling, se Agenda 2030 i Finland och En målbild för Finland 2050 – Samhälleligt åtagande för hållbar utveckling.
Justitieministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut om understödets belopp fattas.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
- beviljandet av statsunderstöd ska anses vara nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
- beviljandet av statsunderstöd inte bedöms orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redogörelser för användningen av understödet som förutsätts i stödbeslutet har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för övervakningen av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den inkommer efter utsatt tid.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Justitieministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de godtagbara kostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Understödet får inte tillsammans med andra offentliga understöd överstiga det i Europeiska unionen eller finsk lagstiftning föreskrivna maximibeloppet av statsunderstöd eller annat offentligt stöd.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Bidragstagaren förutsätts göra en ekonomisk redovisning enligt kostnadsställe, om bidraget gäller specialunderstöd eller allmänt statsunderstöd för en del av verksamheten.
Justitieministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar av statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (statsunderstödslagen 16 §).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödets mottagare uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska mottagaren i all upphandling iaktta upphandlingslagen.
Om understödets mottagare får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, bör mottagaren i den här upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Statsrådets kansli har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Redogörelsen för hur understödet har använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. I redogörelsen ska ingå både en ekonomisk rapport och en resultatrapport. Av understödstagaren förutsätts det ekonomisk rapportering på kostnadsplatsnivå ifall det handlar om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Redogörelserna för beviljade understöd görs på blanketten.
Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Dessutom ska man under projektets gång bereda sig på att till justitieministeriet rapportera om de projekt som man fått finansiering för.
Yhteiset lapsemme ry: Rohkeasti ja reilusti kasvatustyössä - Antirasistiset koulutukset varhaiskasvattajille.
Avustussumma: 13000 €
Ad Astra i Helsingfors: Antirasism och likabehandling i fokus. För att skapa handledningsmodeller och verktyg i likabehandling och antirasism för pedagoger och universitetslärare samt rådgivning och information i antirasism för ungdomar tillsammans med Students of Colours ry.
Avustussumma: 22000 €
Familia ry: Työkalu (verkko-opas ja työpajamalli) kahden kulttuurin perheiden ja adoptioperheiden käyttöön: miten ottaa puheeksi rasismi lasten kanssa, miten puuttua rasismiin ja syrjintään.
Avustussumma: 10000 €
Helsingin NMKY: Reducing prejudices and expanding the role of people with cultural and ethnic minority backgrounds by facilitating co-operation events between majority and minority groups and increasing visibility of professionals with minority backgrounds.
Avustussumma: 18200 €
Mahdin nuoret ry: Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta antirasismista ja tiedostamattomista ennakkoluuloista nuorten keskuudessa.
Avustussumma: 2000 €
Moniheli ry: Vahvistetaan paikallisten järjestöjen valmiuksia toteuttaa rasisminvastaisia toimia yhteisöissään ja oppilaitoksissa, edistetään kansalaisyhteiskunnan toimijoiden, koulujen edustajien ja hallintoelinten välistä vuorovaikutusta ja keskustelua tehokkaista tavoista torjua rasismia kouluissa ja politiikan tasolla, levitetään rasismin vastaista tietoa kansallisella tasolla tuottamalla kirjallista materiaalia rasismin torjumiseksi useilla kielillä.
Avustussumma: 15000 €
Rauhan ja hyvinvoinnin järjestö ry: Avustuksen avulla haluamme toteuttaa tasavertaista ja monipuolista ohjausta, jotta jokaisella nuorella olisi tasapuoliset mahdollisuudet saamaan laadukasta opinto-ohjausta asemastaan, sukupuolestaan ja taustastaan huolimatta.
Avustussumma: 10000 €
Seta ry: Valokuvausprojekti, jolla lisätään rodullistettujen ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien näkyvyyttä, tietoisuutta heihin kohdistuvasta syrjinnästä sekä vahvistetaan intersektionaalista näkökulmaa rasismin vastaisessa työssä.
Avustussumma: 15800 €
SPR/Savo-Karjala: Eri taustaisten nuorten yhteistyön ja toiminnan lisääminen, ja sitä kautta asenneilmapiiriin ja väestösuhteisiin vaikuttaminen.
Avustussumma: 7000 €
Suomen somalialaisten liitto: Some-kampanja vihapuheesta; nuorilta nuorille.
Avustussumma: 2000 €
Uskot-foorumi: Video- ja kuvakampanja + rauhankävelyt; Hankkeen tavoitteena on laajentaa representaatiota uskonnoista suomalaisessa yhteiskunnassa. Hankkeella vähennetään rasismia ja uskontoperusteista syrjintää sekä parannetaan uskonnollisiin yhteisöihin kuuluvien ihmisten asemaa normalisoimalla uskontoja, niiden kaikenikäisiä jäseniä ja uskonnon roolia yhteiskunnassa. Hankkeen tavoitteena on näyttää uskontoihin kuuluvat kulttuurit rikkautena ja tavallisena asiana, ei uhkana tai erikoisuutena.
Avustussumma: 5000 €