Michaela Moua:
Tavoitteena yhdenvertainen yhteiskunta

 

Michaela Moua työskentelee oikeusministeriössä projektiasiantuntijana kahdessa eri yhdenvertaisuutta edistävässä EU-hankkeessa. Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikössä työskentelevälle Moualle yhdenvertaisuusasiat ovat tärkeitä, ja urallaan hän on halunnut keskittyä yhteiskunnallista tasa-arvoa ajavaan työhön.

Moua on opiskellut globalisaatiota yliopistossa Ohiossa ja kehitysmaatutkimusta Roskilden yliopistossa. Hän on lisäksi ratkaisukeskeinen terapeutti, joka on erikoistunut auttamaan asiakkaita, joilla on kasautuneiden rasismikokemusten aiheuttamista traumoista johtuvia mielenterveysongelmia. Moua on oikeusministeriössä jatkanut rasismin vastaista työtään, sillä nykyään hän toimii projektiasiantuntijana Proximity-hankkeessa.

Proximity-hankkeen (Policing Against Racism, Xenophobia and other forms of intolerance) tavoitteena on kehittää rasismin, muukalaisvihan ja muiden suvaitsemattomuuden muotojen, kuten viharikosten, ehkäisemistä paikallistasolla. Hankkeen toiminta keskittyy paikallisviranomaisten – erityisesti paikallis- ja lähipoliisin – rasismin ja viharikosten vastaisten toimintavalmiuksien vahvistamiseen. Toiminta tapahtuu koulutusten, hyvien käytäntöjen jakamisen, vertaisoppimisen sekä paikallistason toimintasuunnitelmien kehittämisen kautta.

Projektiasiantuntija hyötyy vahvasta substanssiosaamisesta

Omassa projektiasiantuntijan työssään Moua kokee tarvitsevansa laajan kattauksen erilaisia taitoja.

– Tässä työssä tarvitaan muun muassa vahvaa substanssiosaamista ja tiimityöskentelytaitoja, hän sanoo. Kylmähermoisuus paineen alla sekä positiivinen asenne ovat hänen mukaansa myös erityisen tarpeellisia.

Hän toimii projektiasiantuntijana myös oikeusministeriön Rainbow Rights -hankkeessa, joka pyrkii kehittämään kuntien yhdenvertaisuussuunnittelua sekä EU-jäsenmaiden välistä yhteistyötä yhdenvertaisuuden edistämisessä. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuudesta paikallistasolla, ja kartoittaa kyseisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten kokemaa moniperusteista syrjintää.

Kannustava ja asiantunteva työyhteisö

Oikeusministeriöön töihin hakeutuminen oli Moualle tavallaan sattumaa, mutta tavallaan myös luonnollista jatkumoa yhdenvertaisuusasioihin keskittyneellä uralla.

– Päädyin oikeusministeriöön sattuman kautta, mutta mikä on sitten kuitenkaan sattumaa? Olen pitkään tehnyt yhdenvertaisuustyötä eri muodoissa koulutuksesta konsultointiin ja eri kohderyhmien kanssa, hän kertoo.

Oikeusministeriön työyhteisöstä hänellä on vain hyvää sanottavaa.

– Minulla on parhaat työkaverit, joita todella arvostan. Saan heiltä aina tarvittaessa apua ja tukea. He jakavat mielellään asiantuntemustaan, ja olenkin oppinut heiltä paljon, Moua sanoo.

Työnsä haastavimmaksi puoleksi hän kokee sen, että se vaatii huomattavaa organisointikykyä.

– Haastavaa on, kun hankkeissa on välillä lukuisia päällekkäisiä asioita hoidettavana ja erilaisia isoja tehtäväkokonaisuuksia. Niistäkin kuitenkin aina selvitään, kiitos avuliaiden työkavereiden, Moua sanoo.

Vapaa-ajallaan Moua tykkää viettää aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa esimerkiksi yhdessä ruokaa tehden. Musiikki on hänelle tärkeää, eikä hän pystyisi elämään päivääkään ilman sitä. Hän on aktiivinen järjestökentän toimija ja mukana vapaaehtoisena useassa eri intohimoprojektissa. Vapaa-ajallaan Moua harrastaa usein urheilun parissa, josta hänellä on taustaa ammattilaisena.

– Entisessä elämässäni olin ammattikoripalloilija ja suhailin ympäri Eurooppaa kymmenisen vuotta usean eri maan ammattilaisliigoissa