Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kuolleeksi julistamisen odotusaikoja lyhennetään

Oikeusministeriö
3.3.2005 14.09
Tiedote -

Kuolleeksi julistamiseen liittyvät odotusajat lyhenevät. Kadonneen henkilön kuolleeksi julistamista voi hakea käräjäoikeudelta viiden vuoden kuluttua siitä, kun hän on tiettävästi viimeksi ollut elossa. Tähän asti kadonnut henkilö on julistettu kuolleeksi yleensä vasta kymmenen vuoden odotusajan jälkeen.

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina 4. maaliskuuta. Uusi laki tulee voimaan 9. maaliskuuta.

Kuolleeksi julistamisessa on tavallista lyhyempi odotusaika esimerkiksi silloin, kun henkilö on kadotessaan ollut olosuhteissa, joihin liittyy hengenvaara. Tällöin odotusaika on yksi vuosi, kun se aiemmin on ollut kolme vuotta.

Kuolleeksi julistamista voi hakea ilman odotusaikaa, jos henkilö on kadonnut välittömän hengenvaaran aiheuttaneessa onnettomuudessa eikä ole syytä olettaa hänen pelastuneen. Tällainen onnettomuus voi olla esimerkiksi laivan uppoaminen tai lentokoneen maahansyöksy. Laissa ei enää edellytetä, että ruumis on tuhoutunut.

Käräjäoikeuden päätöstä kuolleeksi julistamisesta voi hakea esimerkiksi kadonneen henkilön avio- tai avopuoliso tai perillinen. Omaisilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta hakea kuolleeksi julistamista.

Hakemuksen johdosta käräjäoikeuden on kuultava omaisia ja kutsuttava kadonnutta julkisella kuulutuksella. Jos kuolleeksi julistaminen tapahtuu ilman odotusaikaa, kuulutusta virallisessa lehdessä ei kuitenkaan tarvita. Käräjäoikeus julistaa kadonneen kuolleeksi, jos se ei saa tietoa siitä, että henkilö on elossa tai kuollut.

Uutta lakia sovelletaan myös Kaakkois-Aasian katastrofissa kadonneisiin suomalaisiin, jos asia on käräjäoikeuden ratkaistavana lain voimaantulon jälkeen.

Maistraatit julistavat kuolleiksi kadonneet yli satavuotiaat

Väestötietojen ajan tasalla pitämiseksi on vuosittain julistettu kadoksissa olevat yli 90-vuotiaat henkilöt kuolleiksi viranomaisten hakemuksesta. Yleensä tällöin on kyse ulkomaille muuttaneista Suomen kansalaisista, joiden kuolemasta Suomen viranomaiset eivät ole saaneet tietoa.

Ikärajaa korotetaan nyt 90 vuodesta sataan vuoteen, koska väestön keskimääräinen elinaika on olennaisesti pidentynyt. Näiden kuolleeksi julistamisten käsittely siirretään käräjäoikeuksilta maistraateille, jotka nykyisinkin käytännössä hoitavat niihin liittyvät viranomaisselvitykset.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila, puh. (09) 1606 7716

>> Lisätietoa ja ohjeita kuolleeksi julistamisesta Kaakkois-Aasian katastrofissa

Sivun alkuun