Talousosaamisen edistäminen ja talousosaamisen strategia
Suomalaisten talousosaaminen maailman parasta vuonna 2030
Oikeusministeriö on yhdessä Suomen Pankin ja talousosaamisen toimijaverkoston kanssa sitoutunut edistämään suomalaisten talousosaamista. Tässä työssä keskeisessä osassa on kansallinen talousosaamisen strategia.
Kansallisen talousosaamisen strategian tavoitteena on parantaa kansalaisten talousosaamista ja ymmärrystä talousosaamisen tärkeydestä omassa elämässään, jotta he pystyvät tekemään taloudenpitonsa kannalta hyviä päätöksiä.
Talousosaaminen sisältää hyvän taloudenpidon, säästämisen, sijoittamisen ja ylivelkaantumisen torjunnan.
Talousosaamisen edistäjä -tunnustus
Kansallisen talousosaamisen strategian visiona on, että suomalaiset ovat maailman parhaita talousosaajia vuoteen 2030 mennessä. Tavoite voidaan saavuttaa talousosaamisen edistämiseksi tehtävillä konkreettisilla ja innovatiivisilla toimilla. Näitä hyviä käytäntöjä, toimijoita ja tekijöitä nostamme esiin etsimällä vuoden Talousosaamisen edistäjää.
Talousosaamisen edistäjä 2023 -tunnustus myönnettiin Takuusäätiölle 23.4. järjestetyssä talousosaamisen verkostotilaisuudessa. Tunnustuksen lisäksi myönnettiin kunniamaininta Nordealle. Ensimmäistä kertaa annettavan tunnustuksen valinnassa huomioitiin talousosaamisen toiminnan innovatiivisuus, yhteistyö, monistettavuus ja vaikuttavuus. Määräaikaan mennessä saimme toimijaverkostolta 36 ehdotusta. Tuomaristossa toimivat Anu Raijas Suomen Pankin talousosaamiskeskuksesta, professori Panu Kalmi Vaasan yliopistosta sekä Sanna Helesuo ja Mette Ranta oikeusministeriöstä.
Oikeusministeriön talousosaamisen toiminto
Talousosaamisen strategian koordinaatiosta vastaa oikeusministeriön talousosaamisen toiminto. Huolehdimme talousosaamisen strategian toimeenpanosta, operatiivisesta toiminnasta ja hallinnosta.
Talousosaamisen edistämiseen on myönnetty miljoonan euron vuosittainen määräraha, jota käytetään talousosaamisen toimijoiden hankkeiden ja tutkimuksen edistämiseen.
Oikeusministeriö vastaa talousosaamisen valtionavustusten hallinnosta.
Talousosaamisen toimijaverkosto
Talousosaamisen strategian keskeisin toteuttaja on talousosaamisen toimijaverkosto, joka koostuu julkisista, yksityisistä ja kolmannen sektorin toimijoista sekä tutkijoista.
Talousosaamisen tehokas vahvistaminen edellyttää kaikkien toimijoiden aktiivista yhteistyötä. Toimijaverkoston työ on käynnistynyt ja sitä koordinoi Suomen Pankin rahamuseon yhteydessä toimiva talousosaamiskeskus. Verkostoon ovat tervetulleita kaikki halukkaat toimijat.
Talousosaamisen toimijaverkoston tilaisuudet
- Vaikuttavuuden arviointi, loppuinfo, 11.12, klo 13-15, Teams.
- Talousosaamisen strategian ohjelmaneuvoston kokoukset 2.10. ja 6.11. klo 12-15.
Kansallisen talousosaamisen strategian ikoni
Kansallisen talousosaamisen strategian ikoni on tarkoitettu kaikkien talousosaamista edistävien tahojen käytettäväksi omissa esityksissä ja materiaaleissa. Ikonin avulla lisäämme kansallisen talousosaamisen toimijaverkoston tunnettuutta ja vahvistamme verkostoon kuuluvien toimijoiden yhtenäisyyttä. Ikonista on värilliset ja mustavalkoiset versiot sekä verkkokäyttöön ja painotuotteisiin omat versiot. Ikonista käytetään kaksikielistä suomi-ruotsi versiota. Ikoni ja ohje sen käyttöön löytyvät oikeusministeriön kuvapankista.
Talousosaamisen valtionavustushaku
Talousosaamisen edistämistä tuetaan valtionavustuksilla, jotka ovat haettavissa vuodesta 2023 alkaen.
Tutkimus
Talousosaamisen tutkimus on keskeinen osa talousosaamisen strategian toteuttamista. Talousosaamisen edistämistyö edellyttää, että kansalaisten talousosaamista mitataan säännöllisesti.
Talousosaamisen toiminto tekee tiivistä yhteistyötä talousosaamisen tutkijoiden kanssa. Talousosaamisen tutkijaverkosto edistää talousosaamisen poikkitieteellistä tutkimusta ja kansainvälistä yhteistyötä.
Oikeusministeriö teetti tutkimuksen suomalaisten talousosaamisesta keväällä 2023. Tutkimuksen toteuttivat Vaasan yliopisto ja Pellervon taloustutkimus PTT. Kysely toteutettiin OECD:n talousopetuksen verkoston eli International Network on Financial Educationin (INFE) luoman mallin mukaan kansainvälistä vertailua varten. Tämä aikuisväestön talousosaamisen vertailu toteutettiin 39 maassa ja julkaistiin 14.12.2023.
Suomalaisnuorten taloudellinen osaaminen
15−29-vuotiaiden suomalaisten nuorten taloudellista tietämystä sekä talouteen liittyviä asenteita ja käyttäytymistä on nyt selvitetty ensimmäistä kertaa. Tulosten mukaan nuorten talousosaaminen on hyvällä tasolla. Inflaatioon, sijoittamiseen ja korkoihin liittyvät peruskysymykset ymmärrettiin kyselyssä yllättävänkin hyvin.
Nuorten tutkimuksen toteutti Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama DigiConsumers-tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistosta. Aineisto kerättiin keväällä 2024 paneeliaineistoa ja puhelinhaastatteluja hyödyntäen (N=1 578).
Kysely on laadittu soveltuvin osin OECD:n talousopetuksen verkoston eli International Network on Financial Educationin (INFE) luoman mallin mukaan. Taloudellista tietämystä mitattiin kysymällä muun muassa inflaatiosta, korkotasosta ja taloudellisen riskin hajauttamisesta. Taloudellista käyttäytymistä ja hyvinvointia mitattiin kysymällä talouden hallinnasta, ostamisesta, maksamisesta ja velkaantumisesta.
Lue lisää oikeusministeriön tiedotteesta (2.9.2024)
Lisätietoja tutkimuksesta
Kansainvälinen toiminta
Kansainvälinen yhteistyö on merkittävä osa talousosaamisen toiminnon talousosaamistyötä. Oikeusministeriö on liittynyt vuonna 2023 OECD:n talousopetuksen kansainvälisen verkoston OECD International Network on Financial Educationin (INFE) täysjäseneksi kansainvälisen talousosaamisen yhteistyön edistämiseksi.
Hyödynnämme OECD/INFEn kokemuksia kansainvälisistä talousosaamisen strategioista ja toimintasuunnitelmista. Teemme myös aktiivista yhteistyötä muun muassa Latvian ja Viron talousosaamisesta vastaavien organisaatioiden kanssa.
Talousosaamisen toiminto osallistuu Euroopan komission talousosaamisen kehysten valmistelutyöhön (Financial Literacy Framework). Aikuisille tarkoitettu kehys valmistui keväällä 2022. Lapsille ja nuorille suunnattu kehys valmistui syksyllä 2023.
Lisätietoja
Sanna Helesuo, johtava asiantuntija
oikeusministeriö, Yksityisoikeus- ja oikeudenhoito-osasto, Oikeusturvapalvelut talous- ja velkaneuvonta talousosaaminen Puhelin:0295150005 Sähköpostiosoite: [email protected]
Mette Ranta, erityisasiantuntija
oikeusministeriö, Yksityisoikeus- ja oikeudenhoito-osasto, Oikeusturvapalvelut talousosaaminen Puhelin:0295150201 Sähköpostiosoite: [email protected]