Skip to content
Media

Ministerityöryhmä: Suomi vastaanottaa vuoden 2021 pakolaiskiintiössä syyrialaisia, kongolaisia sekä Libyasta evakuoituja pakolaisia

Ministry of JusticeMinistry of the Interior
Julkaisuajankohta 5.11.2020 11.59
Tiedote

Ensi vuonna Suomi vastaanottaa 1 050 kiintiöpakolaista. Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä linjasi tänään, mistä eri pakolaisryhmistä määrä koostuu. Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

- Meillä on Suomessa kaikki mahdollisuudet auttaa turvaa hakevia ihmisiä. On tärkeää, että voimme kantaa osuutemme kansainvälisestä vastuusta ja auttaa hädässä olevia, ministeri Henriksson sanoo.

Suomi vastaanottaa yhteensä 550 syyrialaista pakolaista Libanonista ja Turkista sekä 250 kongolaista pakolaista Sambiasta. Lisäksi Suomi vastaanottaa 130 pakolaista, jotka on evakuoitu Libyasta Nigeriin tai Ruandaan. Suomi varautuu myös 120 pakolaisen vastaanottoon ilman kansalaisuus- ja aluerajausta, mukaan lukien hätätapaukset.

Pakolaiskiintiön kohdentamisen lähtökohtana on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ehdotus sekä se, että Suomi jatkaa pääsääntöisesti samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin viime vuosina. Näin voidaan parhaiten hyödyntää aiemmin saatua kokemusta. Erityisesti pandemiaolosuhteissa on perusteltua, ettei ryhmiä oteta uusista maista.

– Jatkamme johdonmukaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien pakolaisten vastaanottamista. Pakolaiskiintiössä painotetaan perheiden sekä vaikeassa asemassa olevien naisten ja lasten valintaa, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Eduskunta päättää pakolaiskiintiöstä lopullisesti joulukuussa talousarvion vahvistamisen yhteydessä.

Kiintiöpakolaisten suojelun tarve arvioidaan jo etukäteen

Kiintiöpakolaisten vastaanotto on tehokas tapa kantaa globaalia vastuuta ja auttaa heikoimmassa asemassa olevia pakolaisia. Suomen viranomaiset valitsevat Suomeen otettavat pakolaiset UNHCR:n esityksestä. Tulijoiden suojelun tarve ja kotoutumisen edellytykset arvioidaan jo ennen heidän tuloaan Suomeen.

Ministerityöryhmän mukaan ensisijainen tapa kiintiöpakolaisten valitsemiseen on jatkossakin se, että Maahanmuuttovirasto, Suojelupoliisi ja kotoutumisen asiantuntijat haastattelevat pakolaiset näiden oleskelumaissa. Valintoja voidaan kuitenkin tehdä myös vaihtoehtoisin tavoin, sillä COVID-19-pandemian odotetaan jatkuvan ja lisäksi kohdemaiden turvallisuustilanne saattaa heikentyä. Tällaisia vaihtoehtoisia tapoja voivat olla etäyhteyksin toteutettavat haastattelut sekä mahdollisesti UNHCR:n asiakirjojen perusteella tehtävät valinnat.

Suomi on yhdessä Euroopan komission kanssa kannustanut myös muita EU-jäsenvaltioita osallistumaan kiintiöpakolaisten vastaanottoon eli uudelleensijoittamiseen. Maailmanlaajuiset uudelleensijoittamisen tarpeet ovat viime vuosina kasvaneet. Euroopan komissio tarjoaa jäsenvaltioille taloudellista tukea kiintiöpakolaisten vastaanottoon.

Lisätietoja:

Ministeri Henrikssonin erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]
Pakolaiskiintiö: erityisasiantuntija Mirka Eirola, p. 0295 488 383, [email protected]
Ministeri Ohisalon erityisavustaja Sameli Sivonen, p. 050 406 6855, [email protected]
Ministerityöryhmän pääsihteeri Venla Salmi, p. 0295 150 064, [email protected]

 

Back to top